Vem håller dig ansvarig?


Vad är det som gör att du väljer att betala någon för att ha nånstans att träna?

Vad är det du är ute efter när du väljer träningsställe?

Vilka effekter hoppas du på att få ut av träningen?

Vilka känslor vill du uppleva på den plats där du tränar?När vi frågar våra medlemmar så är det absolut vanligaste svaret att de fortsätter träna hos oss för att de får så mycket positivt bemötande och glada tillrop av träningskamrater och coacher!

Vi trodde länge att det vanligaste svaret skulle vara att de tränade hos oss för att själva träningen är så bra och vi coacher är så kunniga, det tycker våra medlemmar faktiskt också, men det är inte den viktigaste anledningen till att de tränar hos oss utan det är just det sociala.


Känslan av att vara riktigt omtyckt och att höra hemma är värd så otroligt mycket, en av de största mänskliga drivkrafterna är just att ”känna sig viktig” och önskad och den känslan upplever våra medlemmar.


Vi vill ju gärna tro att vår träning också är en viktig bidragande faktor som gör att man fortsätter träna hos oss. Det är inget som helst tvivel om att de som tränar kontinuerligt hos oss blir väldigt vältränade över tid, det vittnar alla filmklipp, personliga rekord och medlemmars egna utsagor om.

Träningen funkar och det vet vi för att medlemmar presterar bättre på sina arbeten, sover bättre, har bättre familjeliv, äter bättre och hittar närmare sin målvikt, har mindre ont och är gladare!


Effekterna av att regelbundet besöka vår träningsanläggning är alltså många, träning är en så pass viktig vana att den spiller över och påverkar mängder av andra vanor och ger mängder av positiva känslor tillbaka. Det här är inget jag hittar på, du kan fråga vem som helst av våra medlemmar så kommer de att vittna om flertalet av de effekter och känslor jag beskrivit ovan och förmodligen fler därtill.


Med detta i åtanke borde väl ingen sluta träna hos oss, eller? Jo, tyvärr är det såklart så att vissa väljer att sluta träna hos oss. Vi är inte i närheten av att omsätta lika höga procentsiffror av våra medlemmar som vanliga gym men visst slutar medlemmar även hos oss. Någon enstaka gång under snart 10 år har det varit för att de inte gillar träningen eller tom för att de tyckte att vi inte levererade bra service.

Oftast är det dock av andra, mycket ”simplare” anledningar när livet gör sig påmint av olika skäl. Man kanske byter jobb och upplever sig inte hinna träna, man kan få barn och upplever sig inte hinna träna, man blir skadad och tycker sig inte kunna fortsätta träna, man blir sjuk och tappar vanan av att träna, man skaffar en ny partner och upplever sig inte hinna träna…osv…


Ett av de vanligaste argumenten är tyvärr, jag säger tyvärr för att jag tycker det är en för enkel ”utväg”, att när man måste skära ner på sina träningstillfällen så börjar man räkna på hur mycket varje träningstillfälle ”kostar” i form av pengar.


Om månadsavgiften är si och så då måste jag träna minst X antal gånger för annars kostar ju varje enskilt träningspass si och så mycket och det är ju jättedyrt för mig!


Tyvärr är detta ett alldeles för vanligt resonemang och i mina ögon missar man det viktigaste av allt. När man väljer att investera i sig själv och sin träning, genom att träna hos oss, så är det framförallt effekterna som nämndes ovan som är det man får tillbaka på sin investering.

Det är inte lika relevant att räkna ”antal träningstimmar per månadsavgift” om man istället tittar på vad man får tillbaka bara av att hyfsat regelbundet besöka träningsanläggning.

  • Ett socialt nätverk bestående av personer som berömmer och peppar dig och som bryr sig om dig, som hälsar med ett leende varje gång du kommer till boxen. Det är många som inte får den uppskattningen på sin arbetsplats på en hel dag!

  • En vana som är så stark så att den påverkar andra vanor i ditt liv, du kommer att äta bättre, sova bättre, tänka effektivare osv osv

  • En kropp som sakta men säkert blir mer och mer rörlig och mer och mer smärtfri

  • Starkare självkänsla

Jag skulle kunna räkna upp många fler positiva effekter av att regelbundet träna CrossFit men jag tror att du förstår min poäng? Om du får ihop fem träningspass en månad så innebär det ändå att du behåller kontakten med oss och det sociala nätverket och det i sin tur ökar sannolikheten för att du ska fortsätta med andra bra vanor.


Vi har en filosofi som vi kallar för att vi ”håller dig ansvarig”. Det innebär att vi följer upp att du tränar, vi följer upp dina kostvanor om det är något du satsar på, vi följer upp att du trivs med träningen och din tid hos oss. Detta kan vi göra för att vi är en liten klubb som känner alla våra medlemmar. Vi gör det med barngrupperna och vi gör det med vuxna medlemmar.


Nedan följer en text från en medlem som började hos oss hösten 2017, det går inte att läsa den utan att bli både glad och rörd 😊


"Till alla coacher på CrossFit Norrtälje.

När jag började hos er i September 2017 befann jag mig i ett totalt mörker av utmattning och depression.

Ni blev mitt ljus och vägvisare i den labyrint av ångest som jag famlade fram i. Ni har hjälpt mig till både bättre fysik samt mental hälsa. Utan er hade jag högst sannolikt varit kvar i den mörka labyrinten väldigt länge till.

Jag är nu totalt friskförklarad av läkare och vill med detta brev visa min uppskattning för allt välkomnande och peppande som ni och alla medlemmar gett mig och mina barn.

Tack."

Vem håller dig ansvarig?

Ge oss ca 15 min af din tid, så kan du berätta vad just du skulle vilja ha hjälp med. Det är gratis, och du kommer inte svettas. Boka ditt ”No Sweat Intro” med oss här.

Hälsningar,

Per Mattsson

Delägare och coach på CrossFit Norrtälje.

Tidigare rektor, ledarskapskonsult och grundskollärare

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje