Referensramar

21 Jul 2018

Idag hade jag ett samtal med ett par medlemmar i boxen. Den ena av dem var så glad för att hon kommit över den mentala spärren att våga hoppa upp på en låda. Det är sånt vi gör ibland, hoppar eller kliver upp på lådor av olika höjd, helt enkelt för att det är bra träning för många och för att det är en kick för självförtroendet att våga hoppa.

Inför passet pratade vi också om vilka förväntningar man kan ha på sig själv och sina prestationer. Allt beror ju på vilken träningsbakgrund man har, vilket nuläge man har, hur gammal man är etc etc. Vi pratade bla om Ingemar Stenmarks välkända ”murhopp” från Mästarnas Mästare som väl var runt 1:20 m högt och genomfördes av en snubba i 60-årsåldern! Nu ska man komma ihåg att den ”snubben” är en av världens bästa alpina åkare genom alla tider och att han varit noga med att fortsätta träna efter sin aktiva karriär, det finns lite styrka i de där benen och det finns också en vana av att utmana sig själv och av att ta risker i den hjärnan…

I klubbar som våra, där det ständigt bjuds på varierande och lekfull träning, och där vi hyllar varandras personliga rekord och varandras ansträngningar, är det lätt att få lite skeva referensramar. Det finns liksom alltid nån som är snabbare, starkare, smidigare, skickligare, mer uthållig och så vidare. Ibland är det lätt att glömma sina egna framsteg och bara titta på andra och tänka; ”det där måste jag också klara av” eller ”det måste vara nåt fel på mig som aldrig lär mig det där” och så kan man bli lite ledsen och lite frustrerad.

Jag kan villigt erkänna att jag också hamnar i den fällan ibland, jag kan jämföra mig med vissa av 20-25-åringarna och bli lite frustrerad över hur lätt de kan öka i styrka, hur lätt de kan bygga på sig muskler, hur lätt de kan återhämta sig. Jag kan också jämföra mig med andra 40-45-åringar i Sverige och världen som tävlar i CrossFit och fundera på om det ens är MÖJLIGT för mig att komma upp i deras nivå. Jag har ingen elitidrottsbakgrund utan får kämpa utifrån de förutsättningar jag har…

Å andra sidan kan jag välja att jämföra mig med ”vanliga” 40-45-åringar som i bästa fall tränar nånting regelbundet. I de fallen är jag helt enkelt en sjukt vältränad 42-åring som klarar av hundratals olika rörelser och övningar som de flesta andra inte kan. Jag kan välja vilka referensramar jag utgår från OM jag nu tvunget måste jämföra mig själv med andra. Tyvärr är det väl så att de flesta av oss inte kan låta bli att i viss mån jämföra oss med andra…

I BÄSTA fall lyckas jag med konststycket att jämföra mig med mig själv, att utgå från mina förutsättningar och mina tidigare resultat. Innan jag började med CrossFit var jag bla instruktör i BodyPump och spinning, jag spelade fotboll och jag sysslade en del med triathlon på motionsnivå. Jag hade löjligt bra uthållighet och trodde nog att jag var ganska vältränad. Sen kom jag i kontakt med CrossFit och insåg snabbt att jag inte hade en susning om vad ”vältränad” skulle kunna vara😊 den definition av ”FIT” som CrossFit definierat är så bred och så omfattande så att man ständigt utmanas, det är helt underbart och samtidigt helt enkelt superfrustrerande.

För mig är det dock ganska enkelt, ALLA DAGAR I VECKAN föredrar jag de referensramar vi utsätts för inom CrossFit och i våra boxar. ALLA DAGAR I VECKAN föredrar jag att jämföra mig med AKTIVA människor som inte går på myten om lågintensiv träning för äldre, myten om att lätta vikter är mer skonsamma, myten om att det är omöjligt att lära sig nya saker när man blir äldre. ALLA DAGAR I VECKAN föredrar jag att omge mig med människor som inte accepterat någon slags naturlag om att 40 plus nödvändigtvis skulle betyda att man skaffar kulmage, får smärtor både här och där, slutar idrotta och bara ger upp. Jag har, under de 10 år jag drivit box, sett med egna ögon hur massor av individer lärt sig nya saker som de ALDRIG trodde att de skulle klara av. Jag har sett människor mellan 10-70 år lägga på sig muskler, bli rörligare, öka sin snabbhet, klara av nya ”partytricks” som handstående eller muscle ups, jag har sett folk förbättra sin hållning, gå ner i vikt, sluta med ohälsosamma vanor. Jag har sett folk komma in med självkänslan i botten och över tid bli som helt nya människor! Allt på grund av nya referensramar, nya upplevelser och nya utmaningar.

Vad kan du nu som du inte kunde för 6 eller 12 månader sen? Vilka har varit de största utmaningarna för dig sen du började i vår klubb? Vilka positiva effekter har du fått av att träna CrossFit?

Visst, de referensramar vi får av att umgås med varandra kan vara en källa till stress i värsta fall. Visst, det kan vara svårt att acceptera att man blir äldre, att man inte tränat tillräckligt smart när man var yngre, att man dras med en skada som begränsar. Men vad är ALTERNATIVET?

//Per

Share on Facebook
Please reload

Featured Posts

Mirakelkuren som du missat! Gör detta varje dag!

September 16, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

September 28, 2020

August 22, 2020

June 16, 2020

June 3, 2020

Please reload

© 2018 CrossFit Norrtälje