Varför vi undviker maskiner

I vår box finns inga maskiner för styrketräning. I princip finns det inga skäl att använda maskiner i träningen såsom vi ser på det. Det som händer när du sätter dig i en maskin och tränar är att du tar bort en massa krav på nervsystemets funktion, på koordination och på balans och det blir helt enkelt färre muskler som tvingas arbeta. Syftet med att träna är ju snarare just att utmana nervsystem, balans, koordination etc så mycket det bara går så varför sätta sig i en maskin då?

Träning för seniorer

Behoven är desamma för alla människor, oavsett ålder och kön så vill du kunna bära saker, lyfta saker från marken, kunna sätta dig ner och ställa dig upp, kunna putta och dra föremål, kunna parera när du halkar, kunna njuta av fritidsintressen och kanske fortsätta idrotta? I ingen av dessa situationer finns det maskiner till hjälp 😊Vill du kunna njuta av en aktiv tid som pensionär så är vår starka rekommendation att hitta en plats att träna där du får träna utan maskiner.

Självklart kan det vara svårt inledningsvis att lära sig nya övningar och att veta hur man ska träna, det är därför det kan vara vettigt att söka professionell hjälp där en expert kan visa dig och anpassa övningar och rörelser efter ditt nuläge. Vi kommer under hösten att presentera en rad filmklipp och texter för att inspirera och motivera dig att träna mer effektivt.

Några fördelar med att träna utan maskiner

  • Du kommer att förbättra din balans- på sikt kommer bättre balans hos fler äldre att leda till färre höftbensfrakturer vilket vore en avsevärd besparing för samhället

  • I takt med att du lär dig röra på dig och belasta din kropp i olika situationer så kommer du att våga lita mer på din kropp. Självkänslan kommer att öka och du kommer att söka dig till fler aktiva situationer och sammanhang. Många äldre upplever att de är isolerade och sitter bara hemma i väntan på hjälp och besök från hemtjänst, det ska du försöka undvika och skjuta fram så länge det bara går i livet, eller hur?

  • När du blir starkare i ben och bål, och när du förbättrar din balans, kommer du att kunna resa på dig från sittande position med färre begränsningar. Knäböj, utfallssteg och marklyft är stapelvaror i de flesta träningsprogram och bör vara så även för dig som är äldre. Utförandet kan variera och anpassas men övningarna bör finnas med.

  • När du lär dig att lyfta saker från marken, och att bära föremål, kommer du att kunna bära dina egna matkassar hem, du kommer att orka lyfta och bära dina barnbarn och kanske kan du fortsätta arbeta i trädgården eller vad du nu tycker om att göra. De flesta föremål du kommer att lyfta, bära, flytta sitter ju inte fast i maskiner så varför ska du öva på detta i en maskin?

  • Aerob träning, alltså konditionsträning har en väldigt positiv effekt på minne och kognitiv funktion. En bra ledstjärna är att du ska kunna tänka medans du tränar, då är det på en lagom intensiv nivå för att stimulera och utveckla minnes- och kognitiva funktioner. Det gäller ju att hålla hjärnan aktiv och stimulerad även i äldre dagar. Vi brukar skapa små ”hjärngymnastiska övningar” för våra barngrupper där de tex får räkna mattetal medan de gör en övning, det är klockrent även för dig som är äldre

  • Detta är bara några av de fördelar som kommer av att träna utan maskiner. Håll utkik efter mer information via både vår hemsida och vår FaceBook-sida så kommer du att lära dig mer. I januari 2019 startar vi dessutom seniorträning på CrossFit Norrtälje för att hjälpa fler att vara aktiva!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje