It starts with WHY!

En del människor planerar alltid en massa stora förändringar som de ska göra i sina liv. Nya kostvanor, nya träningsvanor, nytt fokus på jobbet, mer tid med familjen osv. Problemet som många av dessa människor har är att det oftast slutar med just PLANERANDET. Av någon anledning så lyckas de aldrig etablera bättre vanor som gör att de når sina mål.

Sen finns den andra människor som av någon anledning lyckas etablera bättre vanor och som lyckas uppnå sina mål. Dessa människor får ofta kommentarer av de förstnämnda i stil med:

”du är så duktig- jag önskar att jag var som du!”

”Jag skulle också vilja hinna med mer träning men det är så mycket annat som ska hinnas med”

”jag förstår inte hur du gör- tänk att vara sådär stark”

Det de som kommenterar inte förstår är att det inte finns någon genetisk skillnad mellan de som lyckas och de som inte lyckas. Många av de som ”lyckas” har också funderat på att ge upp. Många av de som lyckas har återkommande tillfällen känt tvivel på sin egen förmåga. Skillnaden är att de inte HAR gett upp, de har fortsatt kämpa trots motgångar och de har varit uthålliga. Vecka in och vecka ut har de hållit fast vid sina vanor och sina övertygelser för att det är VIKTIGT för dem. De vet VARFÖR de vill uppnå sina mål, deras värderingar är tydliga. När man har sitt ”varför” tydligt är det lättare att hålla i och att hålla ut.

Jag tränar för att jag tycker det är det roligaste jag vet. Jag tränar också för att jag behöver vara en förebild för alla de människor jag försöker hjälpa. Mitt största ”varför” är dock mina barn, jag vill kunna vara en aktiv förälder till mina barn i många år. Jag gillar att kunna leka med dem, bära dem, brottas med dem, åka slalom med dem, spela fotboll med dem, bada med dem och jag gillar känslan av att kunna vara ”den starka pappan” (hur barnsligt det än låter) 😊När jag får barnbarn vill jag kunna göra samma saker med dem och jag vill inte känns mig begränsad i mina vanor och hobbies när jag blir äldre. Jag vill absolut inte gå runt och känna mig stel och trött, jag skräms av att se folk i min ålder som verkar tro att det är en naturlag att man ska få ont och bli trött bara för att man fyllt 40!

Av dessa skäl tränar jag ibland även om jag känner mig omotiverad, av dessa skäl planerar jag in träningen i min kalender och håller dessa tider, av dessa skäl tränar jag ibland sena lördagar trots att jag hellre legat hemma på soffan. Av dessa skäl väljer jag ofta bort alkohol, av dessa skäl väljer jag ofta bort godis och fikabröd, av dessa skäl prioriterar jag ofta min sömn. För mig är det inte speciellt stora uppoffringar jag gör, det är bara sköna prioriteringar som får mig att må bra. Om jag jämför med hur jag ibland mådde efter helger när jag var 20-25 år så väljer jag, alla dagar i veckan, att leva det liv jag lever nu.

Vill du verkligen göra förändringar och satsa på att etablera bättre vanor? Då är mitt tips att du startar med ditt ”varför”. VARFÖR vill du må bättre? Vem, förutom du själv, skulle gynnas av att du mådde bättre, kände dig piggare, var en gladare person? Hur kommer ditt liv att se ut om 5 år om du börjar satsa på bättre vanor? Hur kommer ditt liv att se ut om 5 år om du INTE satsar på bättre vanor? Om du inte börjar ta hand om dig själv nu, hur kommer din familj att uppleva dig om 10 år då? Hur kommer din kropp att må? Finns det risk att du tvingas välja bort hobbies och intressen som du gillar? Det är viktigt att hitta en känslomässig anknytning som gör det viktigt för dig att prioritera.

Nästa steg är att hitta någon som stöttar och pushar dig i detta, någon som håller dig ansvarig helt enkelt. Hos oss har vi regelbundna målsamtal med våra medlemmar, där pratar vi just om såna här saker och hjälper våra medlemmar att hålla i. Som jag nämnde i inledningen så upplever de flesta svackor och då är det avgörande att det finns någon eller några som hjälper en att hålla i.

Måndag 11/1 startar jag en Online-utmaning som heter ”Key Stone Habits”. Där kommer du att få hjälp att hitta ditt ”varför” och att etablera nya vanor. Är du villig att satsa på dig själv och göra bättre prioriteringar från och med nu så är det bara att hänga med!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje