"Fördomar är barnet av okunnighet"

10 Jan 2019

På våra träningsanläggningar pågår noggranna träningsprocesser som alltid är anpassade till individens förutsättningar och mål. ALLA som börjar träna hos oss startar med ett samtal där de beskriver sin situation och sina mål. Baserat på detta ger vi de rekommendationer som vi tror är BÄST för just den personen, det kan vara att vi rekommenderar behandlingar, träningsupplägg med PT och individuellt program, screening eller gruppträning. Ibland rekommenderar vi att de söker sig någon annanstans! 
Även när någon vill träna gruppträning hos oss så inleder men sin bana här med att träna med PT minst en månad, vi vill helt enkelt ha bra koll på de vi tränar, hjälpa dem att hitta sin nivå, säkerställa att rörlighet och stabilitet är tillräckligt bra för att klara av eventuellt belastning i form av styrketräning. Potentialen i vår träning är enorm, det går att utmana sig med intensiv och varierad träning på massor av sätt och man kommer att bli ruggigt stark. Men FÖRST ser vi till att rörlighet och stabilitet är på plats, ALLTID!

 

Det finns inga träningsanläggningar i våra regioner som är så genomgående noga med alla sina kunder som vi är, ändå har vi märkt att det finns fördomar om oss och vår träning. Jag är fullt medveten om att det aldrig går att förhindra fördomar hos gemene man, det man inte har provat kommer man alltid att ha "stensäkra" åsikter om tyvärr, och det gäller ju även i andra sammanhang i samhället. Det som gör mig besviken är när "proffs" inom vård- och hälsobranschen ger tydliga rekommendationer åt patienter/klienter att inte träna CrossFit...dessa läkare och sjukgymnaster har inte varit här och tränat, tyvärr saknar många av dessa bra kunskaper om träning i allmänhet och CrossFit i synnerhet. 
FAKTA är att i de mätningar av skadefrekvens per 1000 träningstimmar så ligger CrossFit bland de lägsta motionsformerna/idrotterna. En annan viktig sak att ta hänsyn till är att frånvaro av skador i en viss motionsform inte nödvändigtvis måste innebära att det sker fantastiska resultat med de som utövar den. Hos oss blir medlemmar väldigt mångsidiga i sin träning, klarar av väldigt många övningar, får uthållighet, styrka, rörlighet, balans, koordination bland mycket annat. 

FAKTA är också att hälften av våra coacher är blivande naprapater och ett par till också har behandlingskompetens, detta tillsammans med regionens vassaste träningskompetens gör oss mer än väl kompetenta att ta hand om de flesta individer. 

FAKTA är också att "CrossFit" bara är en blandning av traditionella idrotter som funkat i alla tider, styrkelyft, tyngdlyftning, gymnastik, löpning, cykling, rodd, kettlebells och medicinbollar, hantlar...vi bär på saker, puttar saker, hänger i ringar och rigg, kliver upp och ner på lådor...helt vanliga rörelsemönster som alla individer borde ha i sin träningsrutin. Vi rör oss i alla plan utan att behöva konceptualisera det på något vis

 

Om du går till en läkare eller sjukgymnast, för att tex få hjälp med ett knä, och hen säger att du inte ska träna CrossFit så har hen missat det faktum att RÄTT TRÄNING alltid kommer att påskynda läkningsprocessen. Dessutom har du ju en ÖVERKROPP också, eller hur? Det finns alltid möjlighet att träna, en skada innebär per definition att anpassningar måste göras men träning är alltid lämpligt. Jag skulle vilja se hur många läkare som kan analysera en knäböj eller ett marklyft, som kan ge förslag på bra styrketräning istället för att ordinera "vila och smärtstillande" som enda lösning. Jag vill träffa fler sjukgymnaster som känner sig hemma i ett gym och kan bygga ett träningsprogram som sträcker sig förbi de traditionella rehabövningarna med gummiband och maskiner. De övningarna har OCKSÅ sin plats, missförstå mig rätt, men det finns så mycket mer som behövs. 

 

Om man på allvar vill kunna hjälpa människor med vård och hälsa så behöver man vara påläst och nyfiken. Som läkare, sjukgymnast, naprapat, tränare eller vad det nu är behöver man ha en bred kunskap så att man kan ge trovärdiga och objektiva råd. 

 

Vi kommer att göra vårt bästa för att sprida kunskap och information, till gemene man och till proffs, så att fler människor kan få tillgång till bra träning. Vår träning och vår kompetens tål granskning och vi bjuder gärna in till dialog. Tipsa läkarbekanta om att söka upp oss för att lära sig mer, följ vår instagram och FaceBook för att få bra tips om allt från kost till behandlingar och träning. Fråga de som tränar hos oss om deras utveckling, gör vad du vill men undvik att uttala förhastade fördomar om saker du inte har satt dig in i. 

Välkommen att höra av dig om du vill veta mer, vi kommer gärna ut på arbetsplatser och berättar mer om hur vi jobbar

 

 

Share on Facebook
Please reload

Featured Posts

Mirakelkuren som du missat! Gör detta varje dag!

September 16, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

August 22, 2020

June 16, 2020

June 3, 2020

March 5, 2020

Please reload

© 2018 CrossFit Norrtälje