Företagare= frihet?

14 Jan 2019

Norrtälje är en kommun full av småföretag, många entreprenörer som jobbar hårt och passionerat med något de gillar, i BÄSTA fall. Många av dessa företagare startade sina företag med en dröm om att kunna styra sina arbetsdagar och att känna en frihet i att ”ingen annan bestämmer över dem”. För många kanske det fanns en vision om att kunna bestämma mer fritt över arbetstider så att man skulle kunna ägna mer tid åt familjen…

 

I VÄRSTA fall finns det en hel del företagare i kommunen som upplever att de jobbar alldeles för mycket, att de inte vågar tacka nej till uppdrag på grund av ekonomisk press, att de ofta får akutjobba för att det uppstått ”situationer” som måste åtgärdas. Tiden för familjen har ärligt talat blivit MINDRE och tiden för egen återhämtning och egen träning är i princip obefintlig. Många går upp i vikt, får mer och mer smärtor, sömnproblem och känner sig fast i någon slags negativ spiral.

 

Vi VET att det är såhär för vi hjälper många företagare och företagsledare med träning. Innan de kom till oss var de i samma situation, tills de insåg att det började bli så ohållbart att de helt enkelt MÅSTE göra något åt saken. Många av dem tränar med någon av våra personliga tränare för att det är enda sättet för dem att prioritera sig själva, de ”bokar helt enkelt möte med sin coach” på samma sätt som de bokar alla andra möten i sin arbetsvecka.

 

Problemet, som företagare eller chef, är att ingen annan kommer att göra detta åt dig. Den enda som kan ta ansvar för hur du använder din tid är du själv. Precis som det bästa sättet att få sina barn att leva aktivt och hälsosamt är att själv göra det, är det bästa sättet att få hälsosamma och aktiva medarbetare att själv vara hälsosam och aktiv.

 

Vi är fem delägare i våra två CrossFit-gym. Fast vi driver träningsanläggningar har flera av oss svårt att prioritera sin egen träning, sin egen tid för reflektion och sin egen tid för återhämtning. Vi kände i flera år att vi hade svårt att få till rutiner som gjorde att vi ständigt blev bättre, att företagen ständigt flöt smidigare och att vi stadigt fick ett lugnare och mer flexibelt liv som företagare. Vår tid för familjen blev mindre och mindre och det vi hoppats på som företagare kom liksom inte närmre. Lösningen för oss blev att skaffa en mentor…

 

Med hjälp av en mentor får vi massor av hemläxor som handlar om att fundera kring vad vi VERKLIGEN vill med våra liv och hur våra företag ska kunna ta oss dit. Det är de stora målen som håller oss på rätt kurs. Vecka för vecka får vi sen uppgifter som sakta men säkert tar oss mot de målen. Till exempel:

  • ”Vilka uppgifter HATAR du att göra och vilka uppgifter ÄLSKAR du att göra? Finns det någon annan som älskar det du hatar? Då är det kanske läge att delegera eller byta?”

  • ”Vilka uppgifter, som du älskar, tjänar företaget MEST på? Hur kan du få mer tid för dessa?”

  • ”Var kan du hitta tid för återhämtning, vila, tid för reflektion kring företaget?” Hur kan du öka den tiden på sikt?”

Dessa är bara några av alla de frågor och uppgifter vi får ta oss an. Det viktiga är att hela tiden känna att företaget är på väg i rätt riktning och att våra LIV är på väg i rätt riktning. Om företaget kräver mer och mer av oss och vi inte hittar utrymme för våra familjer, då har vi ju i princip bara ”köpt oss ett extra stressigt och ansvarsfullt jobb” och det var inte tanken med att starta företag 😊

Vi behöver alla någon som håller oss ansvariga, som företagare är det svårt att ta en del obekväma beslut, man kan också känna sig maktlös på olika sätt. Att finnas med i ett nätverk kan vara ett första bra steg mot att hitta stöd och att hitta andra som hjälper till att hålla dig ansvarig. På vår första företagarfredag pratade vi bland annat om vikten av att veta vilken slags kunder som är ens bästa kunder och hur man kan hitta fler sådana. Även det är ett sätt att prioritera vilken slags energi man vill känna om dagarna.

 

Vår ”FöretagarFredag” är en satsning på att hjälpa fler företagare och företagsledare att prioritera sin hälsa. Det är också en satsning för att hjälpa fler företagare att hitta tid för reflektion, tid för ”design” kring företaget. Vi träffas varje fredag 07:00- 09:00, vi tränar och äter en bra frukost. Sen har vi en timme för att hjälpa varandra att lyckas bättre som företagare och som familjemedlemmar. Vänta inte på att ta tag i detta, hitta TVÅ timmar i veckan NU så ses vi på fredagar!

 

Boka din plats på företagarfredag: info@crossfitnorrtalje.se

 

Lästips: The Pumpkin Plan : Mike Michalowicz

Share on Facebook
Please reload

Featured Posts

Mirakelkuren som du missat! Gör detta varje dag!

September 16, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

September 28, 2020

August 22, 2020

June 16, 2020

June 3, 2020

Please reload

© 2018 CrossFit Norrtälje