Väntar du på motivation?

Förr i tiden trodde man att det bara var de som, på något vis, var gynnade av högre makter som kunde bli författare eller artister av något slags. För att kunna prestera ett konstnärligt verk, som till exempel ett musikstycke, en bok eller en målning, så måste man ”få inspiration”. Inspiration kommer från latinets ”in spiritus” och betyder, fritt översatt, ”uppfylld av ande”. Man måste alltså få någon slags andekontakt och hjälp från högre makter för att kunna prestera konst 😊

Ibland verkar det som att liknande resonemang ligger till grund för hur många resonerar kring

”träning och motivation”. Här är ett par exempel från verkliga livet i mina dialoger med folk:

”jag känner mig inte motiverad- har svårt att komma till gymet och träna”

”jag måste få lite motivation innan jag kan komma igång med träningen”

”jag tycker det är så svårt att motivera mig till att äta bättre”

Det ligger en slags offermentalitet bakom dessa sätt att resonera. Det är liksom inte så att motivation kommer FÖRST. Det man måste göra är att borra ner huvudet, visa lite jävlar anamma och helt enkelt börja KÖTTA! Det är först när du börjar träna som kroppen får belöningar i form av endorfinkickar, mindre smärtor och starkare muskler och det är DÅ du blir motiverad att fortsätta.

Det är först när du börjar äta bättre mat som kroppen får belöningar i form av bättre sömn, jämnare humör och bättre prestationer och det är DÅ du blir motiverad att fortsätta på samma bana.

Sluta tro att motivation föregår goda vanor, börja etablera bättre vanor först så ska du se hur motiverad du kommer att bli när livet blir bättre.

 • Är det körigt på jobbet? Fortsätt träna!

 • Är det stressigt hemma? Ät bra mat!

 • Slutade kompisen på gymet? Fortsätt träna!

 • Tog förhållandet slut? Fortsätt träna, ät bra mat!

 • Är du i en depression? Fortsätt träna!

 • Har du inte samma utveckling som vissa andra i klubben? Fortsätt träna!

 • Är träningen tråkig? BYT GYM- fortsätt träna!

 • Får du inga resultat? Ät bra mat, byt gym, fortsätt träna!

Du hajar?

Det råder ingen brist på anledningar att inte hinna, orka eller vilja träna…det går lätt att hitta orsaker att prioritera bort träningen om man vill det. Ärligt talat, du vet att träning är en av väldigt få universallösningar på de flesta problem och du vet att träning är botemedlet för de flesta tillstånd. Träning motverkar sjukdomar, träning ökar självkänslan, träning påskyndar rehabprocesser…listan kan göras oändlig.

Det är som sagt lätt att sätta sig själv i någon slags offersituation. Detta ord kan göra en del människor på gränsen till kränkta men poängen är att du faktiskt BLIR ett offer när du tillåter dig själv att styras av ”omständigheter”. Väldigt få människor har så pass späckade scheman att de inte hinner få in 4-5 timmar träning i veckan. Eftersom träning, bra träning som bygger muskler, gör dig rörligare och får dig mer uthållig alltså, kommer att ge dig bättre sömn och mer energi så kommer du ju att TJÄNA IN dessa timmar!

Du fattar väl att sådan träning är en INVESTERING som alltid har ”ROI-garanti” (return of investment”)?

Jag ska vara ärlig, jag anser att det finns massor av träningsformer och träningsprogram som inte uppfyller de kriterier jag nämnde ovan. Då är det inte säkert att du får uppleva alla de positiva effekter som träning kan och SKA ge dig. Jag vet att där jag levererar träning så uppfylls de kriterierna. Är du redan medlem hos oss, och är i en svacka, så är det bara att masa dig tillbaka till gymet och hålla en frekvens på 3 eller fler träningspass i veckan så kommer motivationen att komma tillbaka. Som genom ett magiskt under…😉

Är du inte medlem på något av våra gym så kan jag inte garantera att motivationen kommer tillbaka bara för att du går till ditt gym. Det är nämligen viktigt VAD du tränar om du ska få uppleva effekter som bidrar till motivation.

 • Om träningen är tråkig- gör något åt situationen

 • Om träningen inte ger resultat- gör något åt situationen

 • Om träningen inte gör dig mer och mer smärtfri- gör något åt situationen

På våra gym kan medlemmar göra det i ett målsamtal. Är man inte medlem hos oss kan man boka ett No Sweat Intro och berätta mer om din situation, utifrån det kan vi ge rekommendationer som vi tror är bäst för dig. Poängen är att bollen ligger hos dig, du kommer inte att FÅ motivation från någon annan, du måste ge dig ut och SKAFFA den!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje