När börjar kost och livsstil spela roll?

Min vardag består av att hjälpa folk bli gladare, starkare, piggare, mer vältränade, hjälpa folk älska och umgås med sig själv, ha överskott att älska och umgås med andra, och generellt må bra.

Jag jobbar som CrossFit coach, mobility coach och personlig tränare, och jag programmerar träning för folk som vill köra på egen hand. Men mitt huvudjobb ligger i CrossFit Norrtäljes nutritionsavdelning: där jag jobbar som kost- och livsstilscoach.

Många som jag träffar har heltidsjobb, barn, hobbys, extra jobb och sen tränar de också hos oss. Det som jag hör allra mest när jag pratar med folk om att påbörja ett förlopp hos mig är ”jag börjar till höst” eller ”jag börjar i januari” eller ”jag börjar efter semestern”. Det finns alltid en ursäkt för inte att ta tag i kosten och livsstilen idag. Men frågan är när kost- och livsstil egentligen börjar spela en roll i en persons liv?

Jag fick en bild från en av de mammorna som tränar hos oss i fredags. Hennes dotter är något av det sötaste jag har sett och jag kan stolt säga att jag är bra kompisar med henne. Hon och jag har mycket gemensamt; vi gillar att äta och sova och allt annat vi gör är träning för att bli bra människor. Om vi inte får bra sömn eller näringsrik mat kommer vi nog inte vara så glada. Men vi är lättroade sålänge folk är snälla och ger oss bra energi. Okej, tillbaka till bilden hon skickade.

Först fick jag bilden utan text. Det är inte så ovanligt, hon skickar gärna fotos och en text kommer vanligtvis lite efter så jag har tid att gissa mig fram till vad hon kanske vill säga med just den bilden. Det är faktiskt rätt roligt. På bilden såg man insidan av en blender där det låg något kött, broccoli, potatis, tomat. Mitt svar: ”😃 Babymat?” Och ja, det var helt rätt.

Dagens rätt till dottern bestod av: anka, potatis, morötter, broccoli, tomater och olivolja.

- Sagt med andra ord: mager protein, kolhydrater, grönsaker och fett. Mat från alla näringsgrupperna!

Skulle du ge din baby en mixat Big Mac? Eller en energidryck med en påse godis och lite chips som snack när eftermiddagsdippet kickar in? Skulle du väcka din baby när den sover mitt på dagen för att nu är det dags att göra saker eller accepterar du att en baby behöver sova mera än du tror du själv behöver? Skulle du säga till din baby att den var lat, tjock, eller lika gärna kan lägga ner sina ambitioner om att ens krypa/gå om det inte sker direkt, om det tar längre tid än förväntat? Jag går utifrån att svaret på dessa frågor är nej 😊 Och med det törs jag säga att:

Jag tror inte att frågan egentligen är när kost- och livsstil börjar spela roll men tvärtom.

När slutade kost- och livsstil spela roll?

När tappade vi bort glädjen? När slutade vi lyssna på vår egen kropp och de signalerna som den skickar oss dagligen om hunger, mättnad, känslor, trötthet? När slutade vi respektera oss själva? Varför?!

För kost- och livsstil spelar roll från början och hela vägen genom livet.

Kost är hur vi äter, vad vi äter, varför vi äter, hur vi dricker, vad vi dricker, varför vi dricker

Livsstil är hur vi sover och när, hur vi tänker om oss själva och andra, hur vi rör på oss, om vi upplever daglig glädje i jobb och relationer, om vi söker nya upplevelser med jämna mellanrum och om vi umgås med folk som kan bidra till dessa och andra goda minnen.

..allt detta spelar roll.

Vad är rätt, vad är fel? Det kan vara svårt att hitta reda på vad som är rätt eller fel i djungeln av information som finns därute, men du kan börja här. Ställ dig själv dessa frågor:

- skulle jag vilja mata mitt barn med den maten jag själv äter?

- skulle jag vilja att mitt barn dricker mera vatten eller mera kaffe på en dag?

- sover jag ”som ett barn?”

- är jag lika glad för livet som barn är? När skrattade jag senast så mycket att jag fick tårar i ögonen eller till och med kanske kissade liiiiite? Älskar jag och blir jag älskad?

- älskar jag mig själv?

Svåra frågor, jag vet. Och allt detta kommer denna delen av bloggen handla om.

Sök på kost i bloggen framöver eller välj kategorin "Kost och Livsstil" så kommer alla inlägg upp ☺️

Vi ses!

//Coach Carla

Psst! Om du vill prata om dessa saker är du välkommen att boka in en träff med mig genom att trycka på knappen nedan. Vi pratar i 15 min och försöker hitta en plan för dig. Mötet är såklart gratis och jag bjuder på vattnet! 😉

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje