Maten du blir mest beroende av - såhär når du dina mål!

Jag kan säga det helt simpelt. Den maten som du blir mest beroende av, den maten du har ett sug efter, den maten som du tänker på att du ville önska att du kunde äta just nu är...

*drum roll* TADAA ...den maten du inte tillåter dig själv att äta.

Låter det fånigt? Kanske. Är det sant? Ja. Tänk över det.

När du är barn är det nyfikenhet som ledar oss till att upptäcka världen, att vara intresserade i vad som är omkring oss och experimentera med nya saker. Man skulle kunna säga att det är en grundläggande instinkt hos barn för att lära, utvecklas, mognas och överleva. Därför, när du förbjuder ett barn något, blir barnets nyfikenhet intensifierad då det vill lära sig vad som ligger bakom, och det blir därför väldigt attraktivt och nästan oemotståndligt.

När du är ung vill du visa att du är självständig och det är därför nödvändigt för dig att röra dig bort från dina föräldrars utlagda stig och definiera din egen väg. Att utforska det förbjudna är ofta ett sätt för ungdomen att göra just detta för att tydligt gå en annan, kanske även helt motsatt, väg än sina föräldrar och allt som är förbjudet blir då attraktivt.

När vi sen har blivit vuxna har vi lagt vår egen väg, vi har total frihet från vår föräldrar och vi kan ta egna beslut. Ingen kan säga åg oss vad vi kan och inte kan, vad vi får och inte får. När något sånt väl händer är det vanligt att vi distanserar oss helt och hållet från den personen. När något är förbjudet kan vi som vuxna bli attraherade av det för att visa att vi kan ta egna beslut; vi bestämmer själv!

Men en annan egenskap som vi som vuxna, generellt, har är att ta på oss lite för mycket.

Vi förväntas att ha ett jobb, en hobby, en sambo/partner, kanske barn, kanske vi även tränar barnets fotbollslag, vi har deadlines, flera träningspass i veckan, glöm inte promenaderna också!, vi har tvätt att hänga, mat att laga och som ett resultat äter vi godis på kvällen för att vi är trötta och behöver lite belöning efter en lång dag, och dricker läsk för att släcka törsten, kaffe för att hålla oss vakna under dagen, för vi kan inte sova när allt snurrar - men men, 'man kan väl sova när man blir gammal'.

Vi går upp i vikt och istället för att hantera vår stress och våra känslor och beteende väljer vi att göra något drastiskt för ”nu jävlar”, där vi sätter upp begränsningar för oss själva för att visa för oss själva, och omgivningen, att vi kan uppnå resultat!

Handen upp om du har tänkt på eller faktisk har provat en eller flera av följande bantningskurer: Paleo, 5:2, intermittent fasting, low fat, low carb (eller någon variant), keto, juicekuren.

Fick du resultat? Säkert! Men vet du varför? Kolla här:

Det som oftast händer när du går på en sk bantningskur är att du, genom att utesluta något eller allt i en vis period, skapar ett kaloriunderskott. Det är inte kolhydraterna, proteinet, fettet, att äta på morgonen eller kvällen, att äta solid mat, att äta något som har gått genom någon tillverkningsprocess eller annat som gör dig ohälsosam, tjock, tung, överviktig, fluffig, eller vad du nu kallar dig själv - det är kaloriunderskottet.

Nyckeln till att gå ner i vikt är att omsätta mera energi än du får in. Och ja. Det funkar!

”Okej, Carla, vad är din poäng med detta? Om det funkar, är det inte bra då?”

Nej. Det är inte bra.

Vi kan riktigt fort, som sagt tidigare, komma överens om att om du vill gå ner i vikt, så behöver du skapa ett kaloriunderskott.

Men om vi också vänder tillbaka till våra helt naturliga tendenser som människa genom vår uppväxt och som vuxna; allt som är förbjudet blir attraktivt; KANSKE du förstår vart jag vill ta detta inlägget. Vi är tillbaka till början nu igen nämligen.

Om jag sa till dig: Du får inte äta godis, chips, choklad, hamburgare, pommes, korv, pasta, dricka alkohol eller det som du nu tycker mycket om, vad tänker du då?

Jag vet iallafall vad JAG tänker när någon säger ”det är onyttigt att äta pizza”:

”OJ VAD JAG SKULLE VILJA ÄTA PIZZA IKVÄLL”

Om jag har satt en tillfällig begränsning för mig själv på typ 30 dagar, så ”30 dagar utan pizza”, gissa vad jag skulle äta som det första när de 30 dagarna var slut? Och dagen efter. Och dagen efter det. Yes - pizza! Det betyder inte att jag inte kan gå 30 dagar utan pizza, men när jag MÅSTE gå 30 dagar utan pizza då är pizza förbjudet och har helt plötsligt fått mycket högre värde, mycket större makt över mig och mitt beteende, än när jag bara som vanligt helt enkelt inte åt pizza på en månad eller två. Och under de 30 dagarna där jag inte får äta pizza tycker jag mindre om all annan god mat som jag lagat och mycket njutning försvinner från min vardag. Jag blir trist när jag ser andra äta pizza. Min hjärna får signaler om att jag inte mår bra; jag är ledsen, jag saknar, jag är avundsjuk. Vad det gör för min viktökning är dock ett ämne för ett annat blogginlägg.

Min poäng med allt detta är att det faktiskt finns ett sätt att gå ner i vikt utan att förbjuda vissa matgrupper (ja, inklusive godis, chips, hamburgare, pizza och allt det onyttiga du alltid försöker undvika men sen ändå sitter och tokäter 😉). Det finns ett sätt att gå ner i vikt utan att sakna kolhydraterna (för det verkar alltid vara kolhydraterna som är boven), utan att vara grinig, utan att svälta, utan att inte orka träna, vara social, eller vara en bra förälder. Utan att vara så hård mot dig själv.

”MEN CARLA SLUTA NU, BARA BERÄTTA HUR!!!”

Ok ok, men först måste du förstå att det inte är en quick fix.

Sen vill jag att du skriver ner dina mål. Sen varför de är viktiga, hur förändras din vardag när du har nått dina mål mot hur den ser ut nu? Vad kan du då, som du inte kan nu?

Dessa mål blir dina tyglar. Om du inte kan respektera dina egna mål och deras värde är det inte rätt mål. Prova igen.

Sen vill jag att du skriver ner allt du äter och dricker i en vecka. Gör dig själv en tjänst: försök inte helt plötsligt att vara nyttig. Ät och drick som vanligt. Om du fuskar är övningen bara slöseri med tid.

Titta på din logg. Hur ser det ut?

Här kommer mina fyra generella råd för viktminskning

Ät riktig mat

- protein, kolhydrater (inkl stärkelse!), fett och grönsaker till alla måltider - eat the rainbow

Inte för mycket

- frukost, lunch, middag är ett måste, om du tränar hårt ta en post workout måltid efter träning

- mellisar och snacks är överflödiga om du äter tillräckligt till frukost, lunch och middag

Mestadels växter/grönt

- vi vill ha massor med vitaminer och mineraler i så ren form som möjligt.

Drick bara vatten

- skippa juicen, kaffet, läsken och allt annat som inte är vatten. Örtte och rooibos är OK.

Lycka till!

//Coach Carla

Psst! Sugen på att veta mera och hitta rätt väg för dig, för ditt liv, mot dina mål? *pun intended* Boka en kostnadsfri träff med mig eller en av mina kollegor. Bara tryck på knappen nedan!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje