RESPEKTERA dig själv!

I förlängning av förra veckans blogginlägg där jag diskuterade bantningskurer och förbud, vill jag denna vecka prata lite om hur du kan bli snällare mot dig själv och få in mera positivitet i ditt liv.

Jag tror på att de valen som vi gör påverkas av vår inställning och jag tror på att vår inställning påverkas av en respekt för oss själva. En respekt för våra grundläggande behov som människor och individer.

För några veckor sedan skrev jag en post på Facebook och Instagram om hur vi människor egentligen är som bambuträd med komplicerade känslor och det står jag vid (du hittar inlägget här). Inlägget handlade mest om mål och tålamod men det handlar också om att vi dagligen behöver ta hand om oss själva för att växa både fysiskt och psykiskt.

 • Vi behöver dagligen se till att vi får vatten, näring och solljus.

 • Vi behöver sova och röra på oss dagligen.

Gör vi inte detta kommer vi, helt grundläggande, inte utvecklas, växa, må bra. Detta måste vi respektera!

För det är den dagliga respekt för våra behov som sätter oss upp för succé. Det är den respekten som ger överskott till att vara snälla mot oss själva i livet. Överskott till att vara positiva. Överskott till att se möjligheter i situationer som vi inte kan påverka. Överskott till att acceptera oss själva som vi är, där vi är just nu. Överskott till att gå mot våra mål! Överskott till att vara mera för andra.

Let’s get real.

Jag ser så många som kämpar med att lägga tak på en skakiga, ostabila stoplar utan att ha ett solitt fundament. Det finns alltid nya knep, nya genvägar, nya tricks, nya lappar som av någon anledning verkar mera lockande än att en gång för alla lägga ett bra fundament.

Hur kan du förvänta dig att prestera bra när du inte ger din hjärna möjlighet att återhämta sig, dina hormoner möjlighet att bildas och hitta rätt väg, din kropp vila - under en full natts sömn? Hur kan du förvänta dig att ha bra energi när du inte ger dig själv vatten och näring? Varför ger det mening att dina barn ska gå ut och leka när du själv sitter inne med din telefon? Hur kan du förvänta succé om du inte orkar?

Din kropp och hjärna behöver dagligen

 • tillräckligt med sömn

 • tillräckligt med vatten

 • näringsrik mat

 • solljus

 • röra på sig (motion, mindfulness)

Om du ger din kropp dessa helt fundamentala byggstenar kommer det vara lätt som en lek att lägga taket på vad som har blivit ett mäktigt slott. Men jag förstår att fundamentet kan vara svårt i livet med jobb, barn, hobbys, extrajobb, träning, känslor, hormoner and whatnot.

Och därför behöver vi även jobba med våra tankar om oss själva och livet. Vi behöver ibland forcera in positivitet i livet. Och här kommer mina favorit övningar.

 • Skriv ner tre bra saker om dig själv varje dag. Vad är du nöjd med? Vad har du gjort bra? Vad gillar du mest om din spegelbild? Etc.

 • Skriv en liten lapp varje dag med en positiv sak som hänt och lägg i en glasburk med lock. En gång i månaden öppnar du och läser dina lappar.

 • Skriv ner kortsiktiga mål och fira när du når dem, dela din succés med andra. Det är OKEJ att skryta!! Ananas i egen juice är läckert och ju mer vi delar med oss av framgångar ju mera accepterat kommer det bli i detta ”Jantelagssamhälle”.

 • Välj din omgivning. Välj att umgås med folk som ger dig positiv energi, som tycker att du är grym. Våga vara dig själv - var ärlig, öppen och nyfiken.

Om du inte har fundamentet kommer dessa 4 övningar kräva disciplin. Dagligen.

Men om du har ett bra fundament kommer det vara enkelt att vara snäll mot dig själv. Det kommer vara lätt att skryta om 3 bra saker om dig själv varje dag. Det kommer vara enkelt att sortera bort de i din omgivning som inte ger dig bra energi. Det kommer vara enkelt att göra bra val som ger dig mer energi. Det kommer vara lätt att skriva ner dagens bästa händelse. Det kommer vara enkelt att vara mera nöjd med dig själv och acceptera dig själv - även när du gör misstag eller har en dålig dag.

Som vilken annan person som helst som är uppvuxen i ett samhälle där fokus är på att prestera, sova när vi blir gamla, alltid försöka vara nyttig och följa nya trenden, vråla i oss kaffe och andra energidryck när vi är för trötta istället för att sova, ta värktabletter för huvudvärken istället för att stanna upp och fråga varför vi öht har ont, i ett samhälle där vi måste vara allt för andra, så vet jag hur svårt det är att lyssna på sig själv, lyssna på sin kropp, stanna upp, andas. Vi har inte lärt oss varför vi måste respektera oss själva. Så respekten och snällheten kommer inte komma imorgon. Det kommer kräva hårt arbete. Det kräver ett solitt fundament och bra vanor.

Men du behöver inte klara allt själv. Det är OK att fråga om hjälp. Hjälp till att hitta rätt näring för dig, hjälp att få in rutin med vatten, hjälp att implementera bra sömnmiljö, hjälp att hitta rätt aktivitetsnivå som understöttar din vardag, hjälp att skapa bra vanor.

Vem skulle du gå till om du hade problem med din bil?

Vart skulle du gå om du brutit armen?

Varför är vi bra på att ta hjälp med allt annat det helt grundläggande?

När du är redo är jag här för dig.

För din skull, för att du ska lära att respektera dig själv.

//Coach Carla

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje