Det är OKEJ att vilja se bra ut naken!

I dessa "älska dig själv som du är"-tider kan det vara ännu svårare att vara snäll mot sig själv - hur konstigt det än låter. "Älsk dig själv som du är" är ju en bra tanke, ingen diskussion om det liksom, men problemet uppstår när vi börja tycka att det är pinsamt eller orimligt att vilja förändras. Och detta händer oftare än du kanske tror.

Medierna är fyllda med alla möjliga olika kroppar och budskapet är "vi är lika bra som alla andra" och budskapet är FANTASTISKT för det ÄR ju en jättestor grej - ALLA ska vi ha plats och våga TA plats.

Men med det kommer nästan en shaming när en överviktig (eller en SMAL) person vill göra en förändring i sitt utseende (tex gå upp eller ner i vikt). Man möts av

"Men GUUD, du är ju snygg som du är"

"Om inte du är smal nog, vem är då?"

"Men det betyder ju inget HUR du ser ut, du är ju så GRYM"

"Vill du gå upp i vikt?, var du bara glad att du inte behöver bli av med vikt, hahaha"

- och även om de kanske mener väl, om nu denna persons önska är att gå ner eller upp i vikt eller vad det nu måste vara, och den personen vill göra detta för sig själv och för att trivas bättre i och med sig själv, då ska de väl få göra som de vill och då spelar det väl precis NOLL roll vad de tycker om personens utseende? Stötta bara! Var en kompis!

Vi använder våra kroppar till att uttrycka vår personlighet. Kläder, tatueringar, hårfärg, skägg, skor, accessoarer, etc. Och om man, oavsett anledning, har hamnat i en kropp som inte längre reflekterar och/eller matcher den personligheten, den glädjen man gömmer inuti, då får man väl göra sitt för att förändras?

Men tyvärr är detta ofta svårt för omgivningen att hantera.

De kanske är vana med ett sätt du beter dig på, de kanske inte förstår ditt behov för att förändras (isf får du ju förklara) eller, det värsta, de kanske känner sig obekväma när du gör en förändring som strider mot deras vanor vilket gör dem uppmärksamma på den ohälsan som de själva lever i - och då är det lättare för dem att ifrågaställa dina val.

TVINGA MIG INTE ATT ÄLSKA MIN KROPP!

Så sent som igår pratade jag med en kvinna som hela sitt liv har varit smal och det finns rätt lite förståelse eller accept från omgivning eller samhälle när hon har önskat bli mera hälsosam/gå upp i vikt/etc. Och jag upplever samma när jag uttrycker mitt önska om en mindre fluffig mage och större rumpa.

Jag älskar mig själv, jag tycker att jag bara blir bättre och bättre för varje dag som går OCH jag vill att min kropp ska se ut på ett bestämt sätt, kunna prestera på ett visst sätt. Det är inte antigen eller. Det hänger ihop!

Det spelar ingen roll vad någon annan säger. TVINGA mig inte att älska min kropp som den är - jag kan väl både älska mig själv och vilja förändra mitt utseende?

När folk kommer till mig och jag ber dem lista tre mätbara mål skäms folk nästan när de lite försiktigt kastar in "jag skulle kanske också vilja gå ner några kilo i vikt", eller "jag vill kunna klara en pull-up och jag tror det skulle underlätta om jag är lite lättare". Folk har alltid en ursäkt men det behövs inte alls.

DET ÄR OKEJ att vilja se bra ut naken! Och såklart är frågan som är interessant just motivationen bakom varför kilona eller spegelbilden är en så stor grej, men:

DET ÄR OKEJ att vilja känna sig snygg när man tittar i spegeln

DET ÄR OKEJ att vilja bygga en stark och hälsosam kropp

- oavsett om du är smal eller överviktig

DET ÄR OKEJ att vilja känna sig bekväm i sina kläder

DET ÄR OKEJ att önska sig ett 'six pack'

...om avsaknaden betyder att du inte mår bra. Det betyder inte att du inte måste jobba med din 'self love' så att du börjar tycka om dig själv, för det är också viktigt och ett nödvändigt steg för din hälsa, men det är orimligt att tvinga sig själv till att älska sin kropp om man inte är nöjd.

Man kan ju inte tvinga någon att älska någon annan så hur tänker ni egentligen..? 🙄🤷‍♀️

..känner du också att du bara vill gömma din kropp? Våga ta steget och gör något åt det! Du förtjäner en kropp du vill visa fram!

"Älska dig själv som du är, du är bra nog" - JA, självklart är du bra nog som du är, men du är bättre om du MÅR bra och ofta är ett stort hinder om kroppen inte ser ut som vi vill. DET ÄR OKEJ att vilja känna sig nöjd med sin kropp!

Ett boost i den riktning vi vill gå utseendemässigt kan boosta 'selv love' - och 'selv love' är fan viktigt.

Om din 'self love' är i topp så kommer de där sista kilona släppa, du kommer bli mera hälsosam, du kommer kunna göra bättre val som tar dig mot dina mål.

Men ibland kan man behöva ett skjuts för att kickstarta processen.

Och det är därför det är OKEJ att vilja förändras både inuti OCH utanpå.

För det är så psykiskt det där med utseendet, om du måste älska dig själv men inte gör det är det ännu en sak du inte klarar av. Varsågod dumma mig, du kan inte ens DET.. Om du hela tiden ”fallerar" i din 'self love' för att du

  • inte får förändras för att du MÅSTE älska dig själv som du är

  • inte har någon som ger dig stöd

  • inte är nöjd med din spegelbild

ja, newsflash: då kommer du aldrig bli nöjd och du kommer då aldrig förändras. Psykisk ohälsa på alla nivåer sätter sina spår på kroppen mer än vi tror.

Och känner du igen detta så måste du alltså börja förändra ditt mindset.

Respektera dina mål och önskningar.

Anlita en coach eller en vän för stöd.

Detta är ett sätt att vara snällare mot dig själv.

Men tro inte att detta inte kräver hårt arbete det med. För det gör det.

Bra vanor och konsekvent beteende; det är enda vägen fram.

Tänk på allt detta nästa gång en kompis uttrycker ett önskan om att förändras. Fråga inte varför hen inte är bra nog som hen är nu, fråga hur du kan hjälpa.

"Åh jag skulle vilja bli smalare" svara: "OKEJ! Let's do it!!"

Då är du snäll mot din kompis. Och att vara snäll mot andra kan kanske motivera dig att vara snäll mot dig själv.

Om du behöver hjälp så vet du vem du ska ta tag i 😉

Boka gratis träff nedan.

Ses!

//Coach Carla

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje