Vilket är ditt WHY?

Som ägare av två CrossFit-gym hamnar jag regelbundet i situationer där folk vill ”bekänna” saker kring sin träning och hälsa för mig. Jag blir deras dåliga samvete för en stund…många HAR nämligen dåligt samvete för att de inte lyckas prioritera sin träning och sin hälsa.

”jag är för lat för att komma igång med träningen”

”Jag lyckas aldrig fullfölja någonting”

”Jag hinner helt enkelt inte med”

”Jag är för svag för att kunna vara med”

”Jag har så ont så det går inte”

Alla dessa fraser är helt verkliga och vanligt förekommande. Vanligast är nog den första. Många individer går runt och betraktar sig själva som lata vilket ju är jättetråkigt för deras självbild.

När vi tar emot potentiella klienter så börjar vi alltid med ett No Sweat Intro. Det är ett samtal för att ta reda på målsättningar och nuläge så att vi ska kunna rekommendera bästa möjliga upplägg för just den individ som sitter framför oss. En av de första frågorna jag börjar med är alltid

”Varför är du här?”

Ofta får vi svar i stil med:

”jag vill gå ner i vikt”

”Jag behöver bli starkare”

”Jag behöver känna mig piggare”

Det som är viktigt för oss, och för klienten, i detta läge är att utforska mera noga VARFÖR en person vill gå ner i vikt till exempel. Ju starkare känslomässig anknytning desto större chans att träningen blir en långsiktig och hållbar vana. Ta dessa exempel:

”Jag vill gå ner i vikt så att jag och min pojkvän kan skaffa barn”

”Jag behöver bli starkare för jag tycker det är så pinsamt att inte kunna åka slalom med resten av familjen”

”Jag behöver känna mig piggare så att vårt förhållande kan få en nytändning

Det är viktigt för oss som vill hjälpa andra att utforska deras WHY noga. Ju starkare känslomässig anknytning till ett mål, desto större sannolikhet att målet nås. Vi envisas med att ställa frågan ”varför?” ända tills vi hittat den egentliga orsaken till att någon söker vår hjälp.

Har du svårt att komma igång?

Har du svårt att behålla en god vana?

Kanske behöver du bara någon som hjälper dig att hitta ditt ”why”? Någon som påminner dig om ditt why och någon som visar dig hur vägen mot ditt mål nås på bästa vis?

En bra coach är inte bara duktig på att visa övningar. En bra coach hjälper dig att hitta de viktiga anledningarna till att just du vill träna, äta bättre och etablera goda vanor. Vad är viktigt för dig? Vem eller vilka skulle gagnas av att du mådde bättre? Vad skulle du göra mer av om du var piggare och starkare? Hur skulle ditt humör påverkas om du kände dig mer nöjd med dig själv?

//Per

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje