Till dig med barn, eller barn på väg!

”Vad får dig upp på morgonen?”

”Vanligtvis mina barn...”

Dagens blogginlägg om att vara snäll mot dig själv är riktad mot dig med barn eller barn på väg.

Jag har inte själv barn men de flesta av mina kunder har barn eller barn på väg, jag har tre systrar och 3 systerbarn, varav jag har varit stand-in mamma och pappa i några veckor när min storasyster hade diskbråck, 1 år gamla tvillingar och hennes man var i USA för att hälsa på familjen. Jag förstår, att det är svårt att få ihop allt när man ska få ihop en familj också, jag vet hur det är att bli hållit vaken på nätterna, att ta hand om barnen i första hand och sig själv i andrahand, jag vet hur lätt det är att vilja bara ta en öl och äta chips för att det är lättare än att fixa ett ordentlig mellanmål, när energin börjar ta slut och hemmet ser ut som att någon droppat en bomb.

I mina ögon handlar det med barn och kost och livsstil om att skapa de bäst möjliga förutsättningarna för att du ska orka vara en bra förälder. Det handlar också om att vara en bra förebild för dina små som ju lär sig av dig och dina vanor.

Om du är kvinna och gravid eller ammar ska du dessutom tänka på att få i dig extra näring då du inte är själv om det du blir av med.

Jag har fått en del frågar till just detta ämnet och jag kommer idag att svara på en del av dem så enkelt som möjligt då jag vet att du har mycket att göra, och barnen ska säkert hämtas eller ha mat snart 😉

Vad ska jag tänka på när jag är gravid/ammar?

- En blivande mamma ska äta massor näring från riktig mat. De bästa förutsättningarna för en hälsosam graviditet och stabilt humör är som jag nämnt i tidigare inlägg; ät riktig mat, drick tillräckligt vatten, sov när du är trött och var medveten om vad dina cravings betyder. Din kropp behöver inte chokladkaka bara för att du är gravid. Du behöver hantera dina känslor (oavsett vad dessa är och graden av förvirring du upplever) med prat och medvetenhet, inte chips, läsk och godis. Du ska inte äta för två, utan äta som vanligt i ett bra tag tills bebis börjar bli större och väga mera - och det kan vara bra att rådföra sig med sin barnmorska om detta då de vet massor om detta.

Men när du väl ska tänka mat och näring under graviditet och amning finns det lite saker som du kan tänka på, speciellt tre ämnen är viktiga att få extra av när du delar med dig av din näring:

- Omega 3: fås tex från fet fisk som lax och makrill

- Folat: fås bland annat från fullkornsprodukter och frukt

- D-vitamin: fås bland annat från fet fisk, ägg, och solljus när solen står över 45 grader på himmeln!

Som ammande mamma kan du tänka att du ska ha i dig runt 500 extra kalorier, vilket svarar till en extra tallrik riktig mat under dagen.

Om du efter din graviditet har lite extra vikt kan du ta det lugnt. Börja inte banta, kom ihåg att du ska ha tillräckligt näring för ditt barn OCH för att orka med mindre sömn och mera stress. Börjar du banta kommer du bli av med för mycket energi för att orka ta bra beslut på kvällarna när du inte har energi för att du inte ätit. Och gissa vad du då äter istället - yes, sötsaker. Samma regler gäller för dig som gäller för alla: ÄT riktig mat när du är hungrig. Drick tillräckligt med vatten.

Som förälder med barn som inte gillar grönsaker - hur får jag mina barn att äta grönsaker?

Mitt bästa tips är att vara en förebild för dina barn. Äter du själv grönsaker till alla måltider? Ser dina barn att du äter grönsaker, och äter dem med glädje? Uttrycker du nyfikenhet och varierar maten regelbundet? Om inte, så kan du ju inte förvänta att dina barn lär sig det ☺️

Om detta inte funkar så är mitt andra bästa tips att investera i en stavmixer. Blend ner grönsakerna till mos och blanda i såsen, soppan, köttfärsen, lasagnen, eller vad du nu lagar. Problemet är oftast att de ser att maten innehåller något de inte gillar och då vill de ju såklart inte äta det. Men oftast när något är mixat ner till osynlighet så smakar det inte lika mycket som när man tex ska äta en stor bit broccoli.

Jag tycker inte det är så gott med grönsaker. Hur lurar jag i mig flera grönsaker?

Gör som du skulle göra med dina barn! ☺️

Ät dem som du gillar! Om du inte gillar broccoli så är det dem du blender ner till mos och låtsas inte är i din sås, men gillar du sparris så ät sparris!

Om man nu inte har tid att förbereda mat, vad är då bäst att köpa i farten?

Åk förbi McDonald’s, Max, Burger King, thaivagnen osv, bara åk förbi. Åk istället rakt till din lokala mataffär. Där finns det riktig mat. Det finns färdiga matlådor och det finns plocksallad.

Om du inte har tid att äta en matlåda finns det även proteinbars, shakes, keso mellanmål, kvarg, frukt, nötter, wraps, sandwiches, och mera. Det finns inget som inte är OK att äta ibland, om du inte har hunnit förbereda dig för dagen för att X hände. Det är ALLTID bättre att ta en genväg från affären än att skippa maten.

Här är mina regler för vad som är bäst, i prioriterat ordning:

1) Kan du tydligt se en proteinkälla och en kolhydratskälla? Tex. kyckling pasta sallad, eller plock sallad, kvarg, keso, el. liknande

2) Vet du vad som är i? Förstår du alla ingredienser? Tex. en matlåda eller en wrap

3) Står du med två proteinbars eller proteinshakes så välj den med mest naturliga ingredienser som möjligt, och som bäst utan tillsatt socker och sötningsmedel med en proteinhalt på min. 10g

Hur får jag till flera timmars sömn? Mina barn väcker mig på natten, jag börjar tidigt, och kan inte lägga mig tidigare av X anledning

Man gör så gott man kan. Få inte panik över en eller två dagar med mindre sömn. Får du 6-8 timmars sömn men ibland blir det 5 så går det nog. Se upp för ökat hunger den dagen, drick mera vatten.

Har du möjlighet att ta en tupplur mitt på dagen? Kan du meditera eller ta ett annat break mitt på dagen som kan få din hjärna ner i varv?

Kan du och din partner turas om att lägga barnen på kvällen?

Om du inte kan få in MERA sömn, kan du försöka förbättra den sömnen du väl FÅR genom att:

1) sova helt mörkt, inget ljus, inga telefoner eller klockor i rummet som lyser, mörkläggningsgardiner mv.

2) släck ljuset i taket och alla skärmar en timme innan läggdags. Den timmen kan användas på att umgås med familjen, preppa mat för morgondagen, borsta tänderna, duscha, etc. Det tar ett tag för din hjärna att varva ner från dags- och skärmljus.

3) gå inte och lägg dig hungrig

4) drick inte för nära läggdags, drick under dagen.

...Och kom ihåg att äta riktig mat, inte för mycket och drick massor vatten - varje dag. Detta ger dig också bättre sömn.

Jag hoppas att detta hjälpte, och skicka gärna uppföljande frågor eller boka gratis träff med mig om du vill veta mera ☺️

Lycka till!

//Coach Carla

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje