Midsommar, kalas, semester och andra dåliga ursäkter och hur du trippel-bestraffar din kropp!

Exempel baserat på verkligheten 1:

Kund: ”Jag vill riktigt gärna gå ner i vikt, och börja leva hälsosamt, jag är så trött på att inte nå mina mål, och min mage är också för stor och jag är hela tiden trött och vill bara jättegärna lära mig mera om kost och hur jag äter rätt och får mera energi - men kanske till höst? Nu är det ju snart sommar, så det känns lite onödigt att börja nu?”

Jag: ”Vad är det du tror du inte får äta i sommar om du börjar nu?”

Kund: ”Njaa, jag vet inte, kanske typ allt gott? *skrattar nervöst*”

Jag: ”Tror du att det är sunt att äta mat man inte gillar?”

Exempel baserat på verkligheten 2:

Jag: ”Vad härligt att du vill ta tag i dina vanor - när ska vi köra igång, hur ser det ut för dig på XX”

Kund: ”Ja kan kanske börja efter semestern? Ska två veckor till XX nästa torsdag”

Jag: ”Okej, och?”

Kund: ”Jamenjooalltsåååå, du vet, man kanske vill njuta lite på semestern, innan..”

Jag: *skrattar*

Exempel baserat på verkligheten 3:

Kund: ”Kan vi köra igång på måndag, så har jag helgen på mig att äta allt onyttigt, ha ha!”

Det dåliga samvetet

Jag har hört typ alla ursäkter för inte att köra igång med en gång, som också är ursäkter för att passa på att njuta av allt som man är sugen på. Och det är helt tokigt, det händer typ hela tiden att folk säger något liknande till mig, eller känner att de behöver förklara varför de har ätit XX eller ”inte skött sig”.

Mitt jobb handlar väldigt mycket om att hantera det dåliga samvetet som uppstår när vi känner oss busiga, är sugna på XX, vet att vi ska stå emot men samtidigt inte helt vill stå emot.

- De tror att jag inte vet, men jag vet. Jag vet hur det är. Jag vet hur man hittar på ursäkter. OCH jag vet hur man tror man gör upp för det genom att äta mindre/träna mera eller på annat vis straffa sin kropp i för- eller efterhand. Jag vet för jag har också varit överviktig, jag har också haft stora problem med kosten, och jag tycker fortfarande ibland att det är svårt, därför att jag OCKSÅ tycker att choklad, hamburgare, pizza, chips, mackor, tårtor och godis är gott. Det är därför att även jag, som vet så mycket om kost, har min egen coach som jag checkar in hos varje vecka.

Hur du trippel-bestraffar din kropp

 1. Bestraffning: Är du också skyldig i att hitta på ursäkter för att överäta av ”det goda” och inte ta tag i dina vanor?

 2. Det kommer ALLTID vara en ursäkt för att inte ta tag i dina vanor.

 3. Men det att ta tag i dina vanor betyder inte

 4. att du inte får äta tårta, paj och köttbullar till midsommar

 5. att du inte får äta popcorn på bion

 6. att du inte får dricka vin på din semester

 7. att du inte får äta chips och tårta på kalaset

 8. att du inte får äta spaghetti köttfärssås och pizza i vardagen

 9. Dubbel bestraffning: Är du också skyldig till att överäta vid givet evenemang (eller bara på helgen) för sedan dagen/dagarna efter överträna eller svälta dig själv ELLER BÅDA?

 10. Det att ta tag i dina vanor betyder

 11. att du kan få äta mackor, spaghetti köttfärssås och pizza även i vardagarna

 12. att du lär dig att lite är OK, och att det handlar om att lägga till, inte ta bort

 13. att du lär dig mera om vad dina vanor betyder och hur du hanterar dem

 14. Trippel bestraffning: Är du också skyldig till att svälta dig själv inför ett evenemang (eller helg, eller semester) där du vet du kommer överäta för att sedan svälta dig själv igen efteråt?

 15. Det att ta tag i dina vanor betyder

 16. att du aldrig mera behöver svälta dig själv

 17. att du får en bättre förståelse för och relation till mat

 18. att du kan fortsätta mot dina mål trots att XX fyller år, eller att det är sommar

Jag äter både stora sallader och glass i lagom mängder. Jag tycker att både ska ha plats i min kost, så jag möjliggör det!

Vad skulle din kropp säga

om den kunde prata?

Din kropp när du bestraffar den: ”Jag är konstant hungrig, trött, törstig, och jag vågar därför inte släppa de extra kilona fett, speciellt inte de om magen, för jag är rädd att jag inte kommer få den näring jag behöver.”

Din kropp när du dubbel-bestraffar den: ”VAD HÄNDER? Först så överäter du av all den maten som du vanligtvis inte ger mig, för inte att prata om alkoholen, så att jag blev helt snurrig och mådde illa - och nu får jag ingenting? Jag blir ju jätteförvirrad - hur vill du att jag ska lita på dig? Jag vågar inte släppa de extra kilona fett, speciellt inte de om magen, för jag är rädd att jag inte kommer få den näring jag behöver.”

Din kropp när du trippel-bestraffar den: ”OKEJ NU FÅR DU FAN SLUTA! Först så får jag ingenting, jag säger till dig att jag är både hungrig, törstig och trött, men du pressar mig ut i träning ändå, pratar jätte-elakt till mig och sen, när du väl ger mig något så ger du mig ALLDELES FÖR MYCKET, jag kan ju inte hantera det, så när jag väl visar dig att det är för mycket så ger du mig ingenting IGEN? VAD HÄNDER?!? Jag blir ju jätteförvirrad - hur vill du att jag ska lita på dig? Jag vågar inte släppa de extra kilona fett, speciellt inte de om magen, för jag är rädd att jag inte kommer få den näring jag behöver.”

Tänk, om du kunde lära dig att lyssna på din kropp och dens signaler och ge den det som den behöver? Hur tror du att den skulle svara dig då?

Kropp: ”Jag är hungrig”

Du: ”OK, här är näringsrik mat!”

Kropp: ”Nu är jag inte hungrig längre”

Du: ”OK, jag sparar resten till senare/imorgon”

Kropp: ”TACK, jag visar att jag älskar dig genom att ge dig energi, välmående och om du fortsätter såhär så vågar jag släppa på det överflödiga fettet!”

Hjärna: ”Jag är egentligen inte hungrig, men nu när jag ser att det ligger choklad framme - skulle du kanske vilja ge mig en bit choklad? Bara en bit, det är allt jag behöver.”

Du: *Njuter av en bit choklad*

Kropp: ”Tack, det räcker”

Du: *äter inte upp hela chokladkakan*

Kropp: ”Tack, jag älskar dig, här är lite extra energi”

Du: *känner dig stark och motiverad, tar PB på träningen/är mera effektiv på jobbet/är gladare förälder*

Sluta använda röda dagar, klämdagar, aftnar, semestrar, m.fl SOM URSÄKT för inte att lyssna på din kropp. Den kommer inte svara snällt om du inte är snäll mot den också. Ibland är att vara snäll att äta en glass, ibland en sallad.

Börja ta tag i dina vanor och lev i frid med din kropp och din hjärna! Det är du väl värd - även på din semester?

Boka samtal med mig om du behöver hjälp, stöd, en som håller dig ansvarig, råd, vägledning - eller en Carla i bakhuvudet (det är det mina kunder alla säger att de har 😃). Du hittar länk nedan.

Ses!

//Coach Carla

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje