"Bakom fetmaepidemin". Del 1 - Kalorier, frestelser och storlekar.

Jag har i tidigare blogginlägg pratat om saker som DU kan förändra; dina vanor och ditt beteende.

Nu är det dags att prata om saker som du inte SJÄLV kan förändra - saker som vi tillsammans måste göra upp med.

Detta är första av fyra delar av en diskussion om fetmaepidemin som jag hoppas kan hjälpa dig förstå att det inte är dig det är fel på, och att det faktisk är många andras jobb att göra det svårt för dig att vara snäll mot dig själv. Detta är menad som en förklaring, inte en ursäkt, för endast med förståelse kan vi lösa problemet.

Fetmaepidemin är här.

Sedan 1997 har WHO erkänt att fetma är en världsomfattande epidemi och inget tyder på att vi kommer någonstans, faktiskt tvärtom; det har bara blivit värre sedan dess.

I Sverige har det bara från 2006-2017 ökats med 6 procentenheter, såpass att 51% av Sveriges befolkning i 2018 ansås vara överviktiga.

Det som vi också har fått MERA av är bantningskurer, detoxes, clean eating, kolhydrats- och/eller fetträdsla, stenålderskost, carnivores, hormondieter, blodtypdieter, 10 olika typer av fasta och alla möjliga alternativa förklaringar på, varför man bliver överviktig och vad man ska undvika.

..Och folk köper det, därför att de är desperata! Folk vill så gärna gå ner i vikt och må bra och är villiga att köpa den nästa saken som lovar hjälpa dem.

Kaloriunderskott, inte dieter.

Jag har, i ett tidigare blogginlägg, pratat om att kaloriunderskott är vägen fram om man vill gå ner i vikt och att det egentligen är det som ligger bakom alla bantningskurer; du äter mindre energi än du blir av med på en dag. Och det är dags att alla förstår att dessa kurer är ett svar på det som folk söker: en quick fix. Och quick fix kan "hälsoföretag" tjäna goda pengar på för det kommer alltid behövas en ny typ av quick fix, ett nytt sått att försöka bli smal och nyttig på, så fort som möjligt, ett nytt måndagsförsök, en nystart. Det ska var enkelt, och gärna över på 4-6 veckor för det är ungefär så länge vi pallar straffa oss själva innan vi ska få njuta igen i ett tag och börja om. Smart.

Men det gör det otroligt svårt för den vanliga människan att veta vad som egentligen gäller, och det är frustrerande för en individ som bara vill må bra, men hela tiden fallerar.

Så en gång för alla.

Låt oss bege oss in i en "diet detox" state of mind och börja tacka nej till nyaste trenden. Detoxa din hjärna: inte flera dieter, inte flera quick fix, inte flera bantningskurer.

För det är 100% spill av tid att slita sig igenom ena dieten, detoxen, eller kuren efter den andra för enbart att ta hand om ett symptom och inte adressera det underläggande problem.

Man kan dra en parallell till världen av smärta: om du har ont i din axel kanske du kan få smärtställande, kortisonsprutar mv. som tar hand om "att det gör ont" i ett tag, men smärten kommer tillbaka så småningom. Meeeen om du nu du tog dig tiden att få undersökt varför du egentligen får ont i axeln så kan du lösa problemet och bli smärtfri en gång för alla! Enkelt, eller hur? Nej. För det kanske kräver mera hårt arbete från din sida att rätta mönstret du har nött in hela ditt liv, och det är bestämt inte lika lätt och snabbtlöst som en quick fix. Och samma gäller dina mat- och livsvanor.

Men vad är problemet då? Låt oss börja med vad problemet inte är.

Problemet är inte att du äter socker, att du äter kolhydrater generellt, eller inte äter tillräckligt av de goda fetterna, eller äter för mycket mättat fett, att du äter processat mat eller att du inte har fem olika superfoods i din smoothie. Fetmaepidemin är inte en konsekvens av avsaknad av självdisciplin eller viljestyrka; den är en konsekvens av ett fetmafrämjande samhälle.

Det är inte meningen att det ska vara lätt för dig

Övervikt är ett resultat av kroniskt kaloriöverskott. Så enkelt är det faktiskt.

Det produceras kalorier i alla former och storlekar i överdåd: vi har så många kalorier, och de är så lätt tillgängliga. Vi blir dagligen utsatta för otalliga reklam för mat, 2 för 1, super size, "glöm inte" hyllan vid kassan, etc. Överallt!

Och Att kaloritillgängligheten har ökats med åren visar sig vara tillräcklig med förklaring på fetmaepidemin och ytligare forskning visar att vi äter mera när det finns mera. Du kanske känner igen det från senast när du var på buffé eller när ni hade plockmat med kompisarna i helgen. Det finns mera så vi äter mera. Detta betyder samtidig att alla de andra förklaringarna som att du inte har tillräckligt med ryggrad, viljestyrka, självdisciplin etc. är helt onödiga. För det är inte ditt fel. Det finns massor med dolda tricks som gör det svårt för dig att stå emot.

Ett av de tricksen som vi har set över åren är just det; större portioner, större tillgänglighet av kalorier, direkt i våra ansikten. Här är några sätt det jobbas för att göra det svårt för dig att inte köpa mera:

- Anställda får besked att sälja mera. Jag var på Pressbyrån häromveckan för att jag ville ha en kopp kaffe med mig på tåget, och jag hade valt en stor kaffe med mjölk. När jag ska betala frågar damen bakom disken: "Vill du ha en bulle med för 5:-?"

Jag fick tänka till för att

1) Jag var inte alls beredd på att skulle ta ställning till annat än vad det skulle kosta mig att köpa en kaffe

2) Va? En bulle? Vill jag ha det? Helt plötsligt fick jag öga för allt gott som låg där i montern inklusive den bullen jag kunde köpa billigt med mitt kaffe och jag skulle helt plötsligt motstå något som jag inte ens hade tänkt på innan.

Jag tackade, fortfarande lite förvirrad, nej och hon såg nästan ut som att jag var tokig inte att ta det erbjudandet - hade det varit ett "2 för 1" erbjudande hade jag ju varit dum att inte ta erbjudandet, eller hur? 2 kanelbullar för 1 kanelbulles pris! Men hade jag gjort det hade jag ätit 2 kanelbullar, inte 1! Mera energi i min lilla kropp - för att det var där, tillgängligt.

- Tre storlekar. Det är ett välkänt sätt att få folk att välja en specifik storlek på en produkt att sätta den upp mot en (mycket) mindre storlek för (lite) mindre pris, och en (mycket) större storlek för en (lite) större pris. Vanligtvis får det folk att välja medium storleken - men om den stora är tillräckligt stor för den lilla extra peng så går den stora oftast hem. Eller om den anställda skulle råka fråga om de vill ha en extra stor för extra 5kr bara så kör man på det. Man ser också detta på tex Hemmakväll där de har tre olika mängder där om du köper jättemycket godis så får du billigaste priset - men det betyder också att du har köpt mycket godis och har jättemycket godis tillgängligt hemma. När det är lätt att välja större så är det svårt att bli mindre. Samtidigt så sätter denna modellen också standarden för vad en "normal" portion är och det gör det ännu svårare att uppskatta vad kroppen egentligen behöver.

- "1 portion". Har du någonsin läst på baksidan av en produkt hur mycket de anser vara "1 portion"? För det mesta ser man att 1 förpackning är 1 portion men oftare och oftare ser jag att 1 portion inte stämmer överens med vad 1 förpackning är. Oftast dryck men ibland matlådor och annan färdig mat. Det kräver alltså att man är extra uppmärksam på innehållet av det man köper och stopper i sig, för de gör det inte lätt för oss.

- Utökade öppettider. Min lokala affär utökade nyligen sina öppettider med en timme. Det har redan funkat två gånger; två gånger har vi handlat för att det var öppet även om vi nog hade klarat oss utan just det vi ville ha.

Det är inte lätt när utbudet är stort

och företagen vet hur de manipulerar oss till att köpa mera.

Det är inte lätt att stå emot, hela tiden, och det är inte lätt att inte tänka på hur mycket man sparar genom att köpa extra. Problemet är bara att om du köper två påsar chips, så har du två påsar chips att äta...

Detta betyder inte att vi inte ska utnyttja erbjudanden - I vissa fall är det ju helt genialt med goda erbjudanden, absolut - jag älskar att min lokala affär för det mesta har bra pris på svensk gurka för jag älskar tzatziki.

...men det har aldrig hänt att jag har blivit erbjudit en morot eller en påse spenat på köpet (lågenergivaror).

Följ med i nästa vecka när jag pratar om mindless eating, out of sight - out of mind, och tävlingar.

Upplever du att du har svårt att välja rätt och behöver hjälp att reda ut vad som är bullshit och hur du ska leva hälsosamt med mat? Boka in ett samtal med mig eller en av mina kollegor via länkan nedan.

//Coach Carla

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje