Fetmaepidemin del 2 - Om mindless eating och “out of sight - out of mind”

I del 1 av 4 om fetmaepidemin pratade jag om kalorier, frestelser och storlekar. Har du inte läst första delen hittar du den här.

I blogginlägget från förra veckan nämnde jag att det är svårt att inte falla för ”mest för pengarna” när vi ser erbjudanden om tex 2 för 1, mängdrabatt, etc. Att det är svårt att tacka nej till ”mersalg” tekniker på tankstationen, och speciellt när folk reagerar med vad som verkar som undren om ens psykiska hälsa när vi väl tackar nej - för vem vill inte spara pengar?!

Men det handlar inte bara om det externa press från företag och samhället, utan det handlar också om vad vi gör inom vår egna omkretsar och i hemmet. Och därför vill jag denna vecka prata om mindless eating och “out of sight - out of mind”.

Mindless eating

Vi är, som nämnt tidigare också rätt dåliga på att estimera storlekar och de storlekar som sätts upp åt oss när vi är ute och när vi handlar blir då normen. Men även en sak som val av tallriksstorlek kan påverka vår uppfattning av en storlek - en portion.

En liten tallrik får portionen att se större ut och en stor tallrik får samma portion att se liten ut.

Vi har alltså redan innan vi lägger maten på tallriken en uppfattning om den portionen vi ska slänga i oss, baserat på tallrikens storlek. Detta i sig kanske inte är något större problem men problemet blir när vi äter ”mindless”, alltså utan medvetenhet.

Jag har i tidigare blogginlägg pratat om att äta när man är hungrig, sluta äta när man inte längre är hungrig, och generellt lyssna på kroppens egna signaler, och detta gäller alltså mera och mera, speciellt när vi inte själva väljer vår portionsstorlekar.

Det handlar om att äta med medvetenhet, sk ”mindful eating”, om vad vi stoppar i oss och hur det påverkar vår kropp. Och det finns så mycket som kan få dig att äta ”mindless” altså utan medvetenhet och här pratar vi tex:

 • äta framför TVn (i soffan, så skönt!)

 • äta med telefonen i handen (kom ihåg att blogga maten ju, och äntligen komma ikapp allt som hänt på sociala medior/i nyheterna under dagen)

 • äta när man spelar spel (tex en skål chips när man spelar datorspel eller brädspel, mysigt)

 • äta när man lyssnar på radio (eller dokumentärer)

 • äta tillsammans med andra

Ok ok ok ok, jag vet vad du tänker; ”Alltåååååeehhhh, ska jag verkligen äta ensam i tysstnad, stirra in i väggen och bara tugga min mat? Jag har ju ett liv, Carla” och jag säger absolut inte att du ska göra just det. Min poäng med detta är att när vi äter i distraktion måste vi aktivt välja att lyssna extra noggrant på kroppens signaler. Speciellt, om det finns mera av den goda maten i köket, på bordet, buffén, flera chips i skålen, flera nötter, mera godis. För allt som distraherar ser ut till att öka intagelsen av mat. Och kom igen, om du tänker efter så vet du att det är sant. Kom ihåg varför du öht läser detta - det är dags att börja tänka om.

Pro-tips till buffén: välj en assiett istället för den stora tallriken, och efter varje tömt tallrik, sitt kvar i en stund och känn efter innan du går upp igen - är du egentligen mera hungrig?

Out of sight - out of mind, och tvärtom!

Känner du det, att du, egentligen helt obrydd om mat, ser någon reklam för något gott och plötsligt är du medveten om att du faktiskt vill ha just det? Jag gör det iaf. Jag är speciellt sugen på Coca Cola och Daim när jag seren cola, en daim, eller liknande, även om jag ögonblicket innan faktisk inte hade något behov. Oftast pratar vi ”out of sight - out of mind”, men det motsatta är faktisk mera aktuellt att vara medveten om. Det handlar om att vi plötsligt vetatt produkten finns, att den är tillgänglig, och då har vi en craving. På samma sätt som uteslutningsdieter och andra restriktiva dieter skapar en craving genom att förbjuda (läs mitt blogg inlägg om detta här) blir vi påmint om vi en craving som är förbunden med tidigare njutning. Vi pratar här saker som:

 • doften av wienerbröd, kanelbullar från bageriet

 • reklam vid busshållplatsen

 • reklam på TV

 • produkt använd i utsändelse/film på TV

 • ljudet av en cola eller öl som öppnas

 • bild på hamburgare

 • all ”food porn” på Instagram och Facebook!

..allt detta kan få salivet att rinna helt omedvetet, innan tanken om att förtära produkten fastnar i huvudet.

Dessa saker kallas för ”food cues” och de har som uppgift att öka dina cravings!

Men som du säkert har upplevt någongång om inte varje gång: om du agerar på din craving och intar produkten är det inte nödvändigtvislika gott som du föreställt dig. För food cues ökar nämligencravings men inte den upplevde njutning. Oftast står man bara efteråt med en känsla av ”varför gjorde jag nu det”, ”det var onödigt”, i värsta fall upplever man en skam över att man inte har någon viljestyrka och att man är svag och det är lika bra att ge upp.

Men om du vet att det är meningen att skapa en craving hos dig, kanske du kan bli bättre på att inte ge de tankerna energi och fortsätta din dag som du tänkt innan.

Upplever du att du har svårt att välja rätt mängd mat och behöver du hjälp att stå ut med allt bullshit som vi är omgiven av? Boka in ett samtal med mig eller en av mina kollegor via länken nedan.

//Coach Carla

“If you could have done it on your own, you would have done it by now”

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje