Fetmaepidemin del 3: Om socialt umgänge, firande och tävlingar, och om att “äta upp”.

Förra veckan pratade jag om mindless eating, out of sight - out of mind; om hur du kan bli uppmärksam på din hunger och mättnad när du blir mött av portionsstorlekar, buffé och food cues. Missade du inlägget? Läs det här!

Denna vecka vill jag prata mera om socialt umgänge, firande, tävlingar och om att vi ”äta upp”.

Tävlingar, firande och socialt umgänge

Känner du det, att du försöker lyssna på din kropp och dens signaler, men i din vänkrets brukar det vara du som äter/dricker mycket, överäter kanske till och med, alltid är den som är mest full, och så fort du äter/drickar mindre än vanligt, så frågar dina vänner dig vad som är fel?

"Är du sjuk?"

"Är du deprimerad?"

"Försöker du vara 'hälsosam'?" (sagt som ett skämt, såklart)

"Ska inte du ha en portion/öl till?"

"Kom nu, det är ju fredag/lördag/semester!"

Detta gör det så otroligt svårt att förtsätta i sitt eget spår och lyssna på kroppen, respektera dens begränsningar och allt som det innebär. (Jag har pratat om socialt umgänge och respekt för kroppsliga mål i tidigare blogginlägg som du kan läsa här.)

Detsamma kan man säga om allt som måste firas: födelsedagar, tentamen, nytt jobb, fredagar, avslutningar, etc, även en vanlig 09:00 eller 14:00 fika på jobbet kan pressa dig till att äta även om du egentligen inte har behovet.

Vad kan du göra?

- Tala om för dina vänner och kollegor att det är svårt, att du behöver stöd och uppmuntring, att de inte ska pressa dig.

- Uppmuntra till en öppen dialog om mat, food cues, och en firande kultur som är problematisk.

- Om du har blivit bjuden på middag: se till att maten inte står kvar på bordet efter du är mätt, och om den gör så gå ut i köket med din tallrik och ditt bestick så du inte kan ta mera än du faktiskt vill ha. Och kom ihåg att det är OK att tacka nej till dessert och fika - det betyder inte att du inte tycker om personen bara för att du inte äter extra. Tacka nej om du är mätt.

Känner du någon som försöker vara mera medveten och vill du vara en schysst kompis?

- Fråga hur du kan hjälpa.

- Var inte dum och retas, det är faktiskt inte lätt att ändra sitt beteende och sina vanor och har din vän frågat dig om hjälp är det enda du får göra att stötta.

Allt för ofta hör jag om ”kompisar” som lockar, frestar, och ledar in i gamla vanor och oönskat beteende och jag blir så ledsen. Om du har kompisar som gör detta, då är de fan inte dina kompisar.

En annan utmaning är det eviga tävlande. Det kanske kan kallas för primitivt, men det som man borde kalla det är "outdated". Det är nämligen inte längre jämfört med hög social status och/eller rikdom att vi som enkeltpersoner eller en familj har överflöd av mat och kan äta mycket, att vi är överviktiga. Snarare tvärtom, för kvaliteten av mat och kalorier har förändrats så mycket sedan dess. Man ser dock ändå utmaningar och tävlingar när gänget är ute.

- Vem kan äta mest?

- Vem kan äta största hamburgaren?

- Vem kan dricka flera öl? Snabbast?

Utmaningar och tävlingar uppmuntrar ett ökad intag och understöttar ”mindless eating”.

Jag ser ofta detta hos män och det uppfattas som manligt att äta massor sås och massor kött och massor korv med högt fetthalt, massor bacon och bea, och vem har inte hört om att någon ”har ett avtal med kaninerna: de rör inte min mat, och jag håller mig från deras” (salladen). Och närmest tvärtom ser man hos unga tjejer att det gäller äta så lite som möjligt. Mitt hjärta går sönder.

Ät upp!!

De flesta av oss är uppvuxna med att vi måste äta upp, och tänka på barnen i Afrika.

Att det inte är ok att lämna maten, för det är matspill.

Vi har ju betalat för maten, eller också har någon annan, och vi vill inte vara ohövliga.

Det finns mycket skull förknippat med att lämna mat, många argument för att inte lämna mat, men egentligen så är det helt löjligt. Detta driver oss nämligen också till att sluta lyssna på (läs: respektera) vår kropps signaler för istället att överäta, vilket betyder att vi äter flera kalorier än vi behöver. Och gör vi alltid detta så, ja.. you get it.

Så ska inte vi prova något nytt?

- Istället för att äta mera än du behöver kanske du kan spara resterna tills nästa gång du är hungrig? Kanske frysa in det? Äta som mellis?

- Eller börja sortera matavfall för sig så att dina levnader kan återanvändas till något som gynnar miljön?

Det är smart att lämna mat på tallriken om du inte var så hungrig som du kanske trodde du var.

För då sparar du på kalorierna, på matbudgeten (om du sparar maten tills nästa måltid/en annan dag) och ger din kropp det som den behöver när den behöver det. Du respekterar din kropp.

Och helt ärligt - om du vill tänka på barnen i Afrika kan du göra det på ett annat sätt, och det är alltså inte mindre spill att överäta mat när du inte ens är hungrig längre.

Det är dags att vi säger nej tack, utan att vi ska ha dåligt samvete eller vara rädda att någon tycker illa om oss. Men det kräver en rejäl insats. Är du redo??

Följ med nästa vecka när jag pratar mera om mat som gör dig fet och beroende.

Upplever du att du har svårt att tacka nej, och behöver du hjälp att stå ut med allt bullshit som vi är omgiven av? Boka in ett samtal med mig eller en av mina kollegor via länken nedan.

//Coach Carla

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje