Fit Over 40

I 10 år har jag varit med och drivit CrossFit Norrtälje nu.

Det innebär att jag tränat det jag anser vara den mest effektiva träningsformen som finns i över 10 år. Innan dess tränade jag typ ”allt” i hela mitt vuxna liv. Ändå är det nu, snart 44 år gammal, som jag befinner mig i min bästa form någonsin.

  • Jag har aldrig varit så stark som jag är nu

  • Jag har aldrig sovit så bra som jag gör nu

  • Jag har aldrig kunnat göra så många olika saker men min kropp som jag kan nu

Detta kan givetvis tillskrivas ”lång och trogen tjänst” och det man brukar kalla för ”träningsålder”. Jag har helt enkelt samlat på mig så mycket träningstid att min kropp är härdad och kompetent. Ändå är det ju inte direkt vanligt att man är i sitt livs form vid så pass hög ålder. Så vad är det som hänt då?

Jag gjorde en viktig förändring för sex månader sen; jag skaffade mig en nutrition coach…

I alla andra sammanhang har jag alltid varit noga med att ta experthjälp.

  • Jag har alltid haft en egen coach för min CrossFit-träning till exempel för det är enda sättet för mig att lyssna på min kropp och att undvika att träna för mycket.

  • Jag har alltid använt mina chefer inom skolvärlden för att bolla idéer och inhämta feedback

  • Jag har länge använt mentorer för att utvecklas som entreprenör

Men jag har aldrig tagit professionell hjälp med min kost. Detta har gjort att jag inte kommit dit jag velat med min träning. Jag har inte återhämtat mig tillräckligt och har därför skadat mig oftare än nödvändigt. Jag har heller inte tyckt att min kropp ser ut som den ”borde göra” om man tränar så som jag gör. Jag har helt enkelt inte ätit och druckit optimalt för att nå de mål jag vill nå.

För cirka sex månader sen bestämde jag mig för att göra något åt detta och att visa att jag verkligen vill prestera på topp och må så bra som möjligt. Jag bokade min första konsultation med Carla, en av våra nutrition-coacher.

Jag är inte direkt en person som gillar att ”nörda in mig” på detaljer. Egentligen är jag inte så himla intresserad av detaljer kring träning heller, det brukar förvåna många, jag målar nog hellre med stora penseldrag så att säga 😊 Att väga mat och räkna kalorier är alltså INTE min grej och det var jag noga med att framhålla. Det anpassade sig Carla till och vi kollade bara lite grovt på en del saker, vad vi kom fram till;

  • Jag drack för lite vatten- detta gjorde min kropp onödigt sliten

  • Jag åt för lite kolhydrater- detta förvånade mig MYCKET för är det något jag gör så är det att äta mycket. Tänk dig min glädje när Carla sa åt mig att äta MER 😊

  • Jag planerade intaget av fett, protein och kolhydrater lite fel så omfördelade helt enkelt vilka tidpunkter jag prioriterade mer av det ena och det andra

  • Jag skar ner lite på fettintaget

Jag vägde ingen mat, har inte följt någon diet, har aldrig varit hungrig. På sex månader har jag ökat 2 kilo i muskelmassa och minskat 2 kilo i rent fett. Jag är mycket piggare på mina träningspass och har ökat min uthållighet avsevärt. Jag har inte varit skadad på något vis, det är ovanligt för mig som ofta får små slitningar och problem i kroppen.

Vi följer upp varannan vecka med en vägning på InBody-vågen och lite snack och utvärdering. Nu har jag två månader kvar till min huvudtävling för året och ska finjustera formen inför det. Under sommaren har jag druckit lite alkohol vid väl valda tillfällen, ätit massor av hamburgare som jag älskar, ätit godis, glass och chips…inga direkta förbättringar i kroppskomposition under Juli men heller ingen försämring. Jag har lärt mig massor om vad som är lagom portioner för mig, när jag ska prioritera kolhydrater i samband med träning och hur mycket jag behöver dricka för att vara fräsch.

Det har varit en LÄTT och BEHAGLIG process för mig, tack vare att jag haft en kunnig coach som också hållit mig ansvarig för att följa det jag säger att jag ska göra.

Alla behöver en coach, i olika sammanhang och olika områden. De flesta framgångsrika entreprenörer har exempelvis en mentor. De som lyckas på sina arbetsplatser är ofta duktiga på att inhämta feedback och öppna för att utvecklas. I princip alla Idrottare har coacher som hjälper dem. Självklart behöver även du någon som hjälper dig.

Det finns ingen anledning att ge upp bara för att du är över 40 år, det går att bygga muskler och bli starkare om du tränar smart. Du kan, ganska lätt, gå ner i vikt om du vill det. Lyssna inte bara på mig, vi har massor av människor som nått sina mål med hjälp av Carlas coaching:

Det är inte alltid självklart att investera ekonomiskt i en privat coach, därför vill jag nu tipsa om en utmaning som Carla har satt ihop och som du kan genomföra Online. Du hittar den här och kan läsa mer om den: DIET DETOX

Har du frågor så kontakta Carla själv på Carla@crossfitnorrtalje.se, vill du ha mer individuell hjälp så bokar du bara en gratis konsultation med henne.

Tveka inte, jag lovar att även du kan lyckas!

//Per

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje