Mindset "Gubbe"

Om jag ber dig att tänka på en ”gubbe”, vad ser du framför dig då? Vilken slags kläder har en gubbe på sig? Vad har en gubbe för hobbies? Vad tittar en gubbe på för slags TV-program? Hur rör sig en gubbe? Sysslar gubbar med idrott? Vad klarar gubbar av att göra med sin kropp?

Vid vilken ålder blir man gubbe? Blir alla män gubbar vid samma ålder?

Jag brukar alltid hävda att ”gubbe” är ett mindset mer än det är en ålder. Jag känner till flera män i min ålder, 43, som är mer eller mindre gubbar och jag känner också till flera män i både 50- och 60-årsåldern som inte är det minsta gubbiga.

Det här handlar inte om klädstil, smak angående TV-program, hobbies, intressen eller vad det nu skulle kunna vara. Det handlar om hur man väljer att ta hand om sin kropp för att hålla den frisk och stark.

Det känns som att det finns någon slags ”vedertagen sanning” eller ”allmän acceptans” att man SKA bli stel, gå upp i vikt och få en del smärtor när man passerar en viss ålder. En del av de råd som ”experter” ger om träning handlar om ”lättare vikter” och ”lägre intensitet” så fort man kommit över 40-strecket och det är nästan lite tragiskt i mina ögon.

Jag är glad och stolt över att en träningsform som CrossFit bidragit så starkt till att förändra denna inställning hos massor av människor. Istället för att ge upp och acceptera någon slags förfall så ser många nu att det är fullt möjligt att bygga muskelmassa, öka rörlighet, bli snabbare och piggare trots ökad ålder. Det är livsviktigt att fler ser dessa möjligheter och det är dessutom samhällsekonomiskt nödvändigt att fler människor håller sig rejält aktiva högt upp i åldrarna.

En sak som påverkar mycket är att man runt 35-40 år börjar få stabil position i yrkeslivet, många har avancerat uppåt och kanske fått ledningspositioner, det ökar kraven och stressen och man börjar prioritera bort annat. En annan sak som påverkar är att man kan vara mitt i familjelivet med barn som ska skjutsas hit och dit. Det många prioriterar bort då är det egna träningen och där gör man sig själv och sina nära en stor otjänst. Det här är några av de effekter som riskerar drabba de män som inte tränar regelbundet, med högre intensitet , alltså tunga vikter och hög puls;

  • Kommer att tappa i hjärnkapacitet och får sämre minnesförmåga

  • Risken för livsstilssjukdomar ökar avsevärt

  • Risken för utbrändhet och depression ökar

  • Sexdriften minskar, testosteronhalten sänks om man sover dåligt och om man inte tränar.

  • Förväntad livslängd minskar

Detta är rena livskvalitetssänkare och hälsofaror, sen finns en del andra potentiella baksidor av att inte träna;

  • Prestationsförmågan på arbetet minskar

  • Energin till att vara med barn och partner minskar

  • Stelhet och smärtor ökar, du kanske inte kan utöva de hobbies och intressen du skulle vilja utöva

Som jag nämnde ovan så matas vi tyvärr med en del felaktiga budskap kring vad som behövs och vad vi mår bra av. Dessutom finns en kultur som säger att vi ska lägga massor av tid och energi på arbete och vår prestation där. Om tid är en bristvara så behöver det finnas träningsprogram, och träningsanläggningar, som ger bra resultat på relativt lite nedlagd tid ( bang for the bucks!)

Jag vet att några av våra medlemmar, som är mellan 35-50 och befinner sig mitt i livet med karriärer och familj, ofta får frågan om hur de hinner med att träna så mycket. De blir kallade ”hälsofreaks” och ”träningsfreaks” och folk ifrågasätter till och med om det kan vara hälsosamt att träna 4-5 gånger i veckan…suck!

Jag, och många av våra medlemmar, upplever att vi orkar göra saker med våra barn tack vare träningen. Det är absolut inte bara av osjälviska skäl som vi tränar, men de runtom oss tjänar på att vi håller oss pigga och friska. Jag vill finnas där för mina barn så länge det bara går, jag vill också orka leka med mina barnbarn så länge det går.

Det finns ALLTID 3-4 timmar i veckan över för att träna. Det kommer självklart inte att kännas värt det om den träning man gör inte ger resultat. Träningen ska göra dig starkare, snabbare, rörligare och mer uthållighet. Träningen ska dessutom erbjuda utmaningar som gör att din självkänsla växer och du blir lyckligare generellt. Om du inte lyckats hitta sådan träning, hitta på något nytt!

”Gubbe” är ett mindset och du väljer själv hur du vill må. Omge dig med människor som supportar ditt val att hålla dig ung och pigg, ta rygg på sådana individer!

Jag avslutar denna text med ett inspirerande filmklipp, håll till godo! klicka HÄR

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje