När kompisarna blir för gamla

Igår på bloggen skrev vi om att ”gubbe är ett mindset”. Budskapet var att man faktiskt kan påverka hur tidigt man låter sig falla offer för åldrandet, dra på sig stelhet och smärtor och sänka kroppens kapacitet.

Vår mission är att få så många som möjligt att träna bättre, äta hälsosammare och helt enkelt leva längre och friskare. Därför fortsätter vi att informera om vår filosofi och våra metoder, därför fortsätter vi att inspirera genom att berätta om våra medlemmar och våra klienter som får så fina resultat. Många som läser och ser andra lyckas får också mod och inspiration att själva försöka och det är precis vad vi eftersträvar.

Häromveckan hade jag ett intressant samtal med en god vän som driver ett CrossFit-gym i Stockholm. Det började med att jag berättade om mina föräldrar, de tränar bägge två hos oss på CrossFit Norrtälje, både med PT och i gruppträning. De är nu 69 respektive 70 år och mår toppen. Givetvis finns skavanker och problemområden i deras kroppar, de ÄR trots allt 70 år, men de lever extremt aktiva liv. De reser massor, de umgås väldigt mycket med något/några av sina 11 barnbarn, de arbetar i skogen, promenerar, fiskar och allt möjligt. De har extremt svårt att sitta stilla kan man säga 😊

Jag är givetvis glad för detta, vem vill inte att ens föräldrar ska vara friska och pigga så länge som möjligt!

Det jag och min vän pratade om var dock något av det motsatta…nämligen det faktum att många andra i mina föräldrars ålder tyvärr inte alls håller sig så pigga och friska. Detta innebär att sådana som mina föräldrar snart kommer att vara omgivna av vänner och bekanta som helt enkelt inte har samma ork, lust och förmåga att göra saker tillsammans med dem.

Man blir väldigt snabbt begränsad när man inte kan promenera ens korta sträckor utan smärtor eller när man inte har muskler nog att ställa sig upp eller sätta sig ner på egen hand. Ett par som mina föräldrar, som vill aktivera sig och fortsätta upptäcka saker, kommer helt enkelt att få svårt att hitta jämnåriga som orkar och vill göra samma saker. Många som lever idag kommer att bli mellan 80-100 år, tänk dig att behöva ge upp massor av aktiviteter och hobbies redan som 60-70-åring bara för att man inte tagit hand om sin kropp på ett smart sätt! Det blir 30-40 år av inaktivitet…

Jag ser, på sociala medier, hur många av mina föräldrars vänner och bekanta hejar på dem och uttrycker sin beundran och sitt stöd för deras träning. Tyvärr ser jag ytterst få av dem som själva tar tag i sin träning, snarare verkar det som att de inte tror sig själva om att kunna göra detsamma. Vad är det som gör att man bara ”accepterar läget” på det viset? Varför är det inte fler som faktiskt tar tag i sin träning och sina vanor trots att man VET hur farligt det är att vara fysiskt inaktiv?

Det är EXTREMT viktigt med bra styrketräning. Det gäller i alla åldrar! Det fina är att det aldrig är för sent att börja en ny vana och faktiskt förbättra läget. Bara för att man låtit det gå nedåt i många år behöver inte det fortsätta.

Nej, det räcker inte med promenader, lite gympa, cykling och löpning…det kan vara bra motion och ger dig förhoppningsvis ökad kondition men du måste styrketräna.

Ja, det kommer att vara en investering, i både tid och pengar, om du ska lära dig att styrketräna på rätt sätt. Du behöver nämligen lära dig att lyfta tyngre vikter, annars blir inte dina muskler och ditt skelett starkare. Det går inte att falla för okunniga råd på morgon-TV om att ”seniorer ska svinga max 4 kg kettlebells” osv, tyvärr släpps sådana människor fram och tyvärr har de ofta väldigt förenklade och missvisande budskap.

Du ska söka upp kunniga coacher, be dem att lära dig:

  • Lyfta saker från marken

  • Knäböja efter bästa förmåga

  • Pressa med din överkropp

  • Dra med din överkropp

  • Balansera och utföra styrkeövningar på ett ben

  • Bära tunga föremål

  • Putta och dra tunga föremål

  • Höja pulsen

Om dessa övningar varieras och utförs på rätt sätt så kommer dessutom din rörlighet att förbättras, höfter och knän blir friskare, nacke och rygg kommer att besvära dig mindre. Du tar tillbaka självständighet i ditt liv och får ökad livsglädje helt enkelt!

Vad är egentligen alternativet?

Många, som är från 60 år och uppåt, brukar fråga oss om de verkligen kan hänga med i vår träning och om de inte bara ”är i vägen” på våra träningspass. Det frågar också många som kommer till oss och är överviktiga. Detsamma frågar folk som är rena nybörjare. Poängen är att alla behöver utmaningar på sin nivå. Oavsett om du är gammal eller ung, smal eller överviktigt, nybörjare eller erfaren så är det vår uppgift att utmana just dig så att du stadigt utvecklas. Då kan alla träna på samma träningspass fast med olika belastning, där någon hoppar på en låda kan en annan kliva upp, där någon gör tekniskt svåra frivändningar kan en annan göra tekniskt enklare kettlebellsvingar. Ett bra gym, med kunniga coacher, fixar de anpassningarna och då kan vem som helst känna sig hemma och välkommen.

//Per

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje