Fetmaepidemin del 4: Om mat som gör dig fet och beroende

Det har varit tyst på bloggen från min sida sen förra blogginlägget om fetmaepidemin, då jag har haft semester. Men det betyder att du har fått lite tid att smälta den informationen du redan fått. Är du redo för mer? 

 

Förra förra veckan pratade jag om tävlingar, firande och socialt umgänge och hur vi måste börja bli mera medvetna om vår egen kropps signaler, tala om för vår umgångskretsar vad vi vill och inte vill och att vi måste stå samman för ett samhälle utan dåligt samvete, och att vi alltså inte måste äta upp bara för att det är mat kvar på tallriken. Har du missat detta? Läs inlägget här

 

 

Fet och mätt?

 

Låt oss börja med att få en sak på det rena. Det finns inte någon matvara som gör dig fet. Jag har tidigare pratat om detta och förklarat hur det är ett kronisk överkonsumerande av energi (kaloriöverskott) som ledar till viktökning och att magin bakom alla bantningskurer, eller andra dieter är att lägga personen itala i kaloriunderskott. När du utesluter vadsomhelstfrån ditt nuvarande intag betyder det att du får färre kalorier än vanligt in och det reagerar din kropp på. Ju mera du utesluter ju större kaloriunderskott*.

Det finns alltså inga slimmande produkter, det finns inga produkter som gör dig fet. Nej, socker gör dig inte fet, kolhydrater gör dig inte fet och fett gör dig inte fet.

Men äter du för mycket kalorier i form av fett, protein eller kolhydrater – eller en kombination (pommes, chips, godis, choklad och kakor (högt i kolhydrater + fett), hamburgare och korv (högt fetthalt, evt onödigt sockerhalt), vissa vegetariska/veganska produkter (högt i kolhydrater och fett), etc) – så blir det fort mycket kalorier, och det kräver därför en större medvetenhet om kroppens signaler (speciellt mättnad), speciellt om vi äter ”mindless” som jag pratade om förra veckan. 

 

Bildförklarandetext: Korv är en råvara som används mycket i Sverige (falukorv, kabanoss, grillkorvar, tapas), men se upp för att falukorv t.ex. innehåller 260 kalorier per 100g och andra korver kan innehålla upp till 475 kalorier per 100g t.ex. en chorizo! Korv är inte farligt och vill inte göra dig fet om du äter 100g, men om du äter lite chorizo, lite parmaskinka, lite oliver, lite olika ostar, nötter och chips + öl eller vin till tapaskväll hos kompisarna - så har du helt plötsligt samlat på dig massor kalorier. Eller korvstroganoff med masser korv och vispgrädde. Ja, du ser. Gott, ja, högt i kalorier? Också ja. Gör dig överviktig? Nej, inte som en rätt, men kaloriöverskot över tid vill!

 

 

Det finns inga slimmande produkter, det finns inga produkter som gör dig fet. 

Men det finns mat som ger högre upplevd mättnad än andra. 

Låt oss ta en råvara som potatis. Potatisen har fått ett tråkigt rykte då den är full av stärkelse och kolhydrater men sanningen är att vi behöver båda. Jag har i ett inlägg på instagram och Facebook tidigare talat om potatis och att den, om den kokas, ligger högst på listan över råvaror och upplevd mättnad.

Så går du och känner dig hungrig, så kanske du behöver tänka över vad du äter. Därför att om det finns mat som upplevs mätta mera så finns det också mat som upplevs mätta mindre, och det kan leda till överätning vilket ledar till ökat energiintag och om detta görs dagligen så har vi en direkt väg till övervikt. 

 

På listan över mat och mättnadsindex har vi högst upp produkter/råvaror som kokt potatis, vit fisk och havregrynsgröt. Runt mitten har vi saker som ägg, skinka, hårdost, vitt ris, och popcorn. De 5 minst mättande är crossaint, mjuk kaka, munkar, jordnötter och fruktyoghurt. 

Se hela listen här (om du är riktigt cool så gör du din egen lista - vilken mat ger dig mest upplevd mättnad?). 

 

När du äter en påse godis på 400g får du lätt i dig över 1500 kalorier. Men känner du dig mätt efteråt? Tänk över det; när du är på McDonald’s blir man ofta mätt för tillfället men hungern slår till igen fort, även om man får i sig över 500 kalorier bara på en vanlig Big Mac (utan pommes, dryck och annan tillbehör). Men den smakar ju gott, eller hur? 

 

Så det kräver alltså både medvetenhet omvadvi stopper i oss och hur mycketsom är tillräckligt för oss: när säger kroppen stopp? Hur känns det ens att vara mätt, eller ”inte längre hungrig”?

 

 

Övervikt och beroende

 

Smaken har självklart också mycket att säga och detta vet producenterna. Mat processas och framställs för att smaka extra gott, vara extra bekvämt, tillfredsställa flera smakbehov på en gång och allt detta för att få dig att vilja äta det mera. 

 

Och de lyckas! Mat som tillfredsställer flera smaksbehov på en gång (som tidigare nämnt tex pommes, chips, godis, korv, kakor, choklad, hamburgare, etc.) som kanske även är lätt att inta (förpackningsstorkelar, portionsstorlekar, oförslutbara förpackningar, etc.), gör just detta: ökar sannolikheten för att vi craver den, använder den som tröst, firande och skämma bort oss själva - och överäter den.

Och någon skulle kanske använda ordet ”beroendeframkallande” om viss mat, eller säga att de var beroende av en matvara. Tex socker. Det har man hört förut, eller hur? 

Men om du var beroende av socker, varför äter du då inte bara sockerbitar?

 

Beroende är ett väldigt komplext begrepp och det kan diskuteras och debatteras till oändlighet om matberoende är en grej eller inte. Men det som inte går att diskutera är att smak, energitäthet och mättnadsindex är avgörande för matvarors effekt på risken för övervikt. För om mat går fort att äta, om de smakar extra gott, och om en portion inte = en förpackning, hinner vi inte att känna efter om vi är nöjda i tid. Och vi äter även väldigt ofta dessa matvaror som ersättning för ett behov för belöning, comfort och nedtrycka andra känslor - även om vi inte är hungriga

 

Det är dags att vi lär oss att identifiera hunger som hunger (och inte känslor eller andra behov), väljer näringsrik mat som mätter och kommer ihåg att känna efter när vi är nöjda.

 

Upplever du att du har ett beroende av mat, och behöver du hjälp att förstå dina känslor bättre istället för att äta upp dem? Boka in ett samtal med mig eller en av mina kollegor via länken nedan. Har du hört om DIET DETOX och vill läsa mera / anmäla dig? Klicka här!

 

//Coach Carla

 

 

 

*OBS: detta betyder INTE att less is more, din kropp behöver energi för att fungera och din hjärna behöver yttligare energi för att må bra. Vill du veta mera om hur mycket just DU behöver för att nå dina mål rekommenderar jag att du bokar en kostkonsultation med en expert (du kan boka träff med oss för att hitta rätt konsultation via länken ovan). 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Featured Posts

Mirakelkuren som du missat! Gör detta varje dag!

September 16, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

September 28, 2020

August 22, 2020

June 16, 2020

June 3, 2020

Please reload

© 2018 CrossFit Norrtälje