Fetmaepidemin: Vad gör vi nu, lille du?

Om du inte redan har läst mina senaste fyra blogginlägg om fetmaepidemin kan du läsa dem här:

Idag ska det handla om livet, nu när vi vet vad som orsakat och fortsatt bidrar till fetmaepidemin. Hur ska vi bege oss framåt? Men först en recap. Vad har vi lärt oss?

Vi har lärt oss att

  • 51% av Sveriges befolkning i 2018 ansågs vara överviktiga. Läs det igen. 51%. Mitt hjärta gråter.

  • kaloriunderskott är vägen fram om man vill gå ner i vikt och att det egentligen är det som ligger bakom alla bantningskurer; du äter mindre energi än du blir av med på en dag. Och det är dags att alla förstår att dessa kurer är ett svar på det som folk söker: en quick fix. Det är 100% spill av tid att slita sig igenom ena dieten, detoxen, eller kuren efter den andra för enbart att ta hand om ett symptom och inte adressera det underläggande problem.

  • det har aldrig hänt att jag har blivit erbjudit en morot eller en påse spenat på köpet (lågenergivaror). Men anställda blir betalade för att fråga dig om du vill ha 2 Snickers för 1 Snickers’ pris. Köper du 2 för 1 har du 2 Snickers att äta, tackar du nej har du 1 Snickers. Det är kalori-smart att tacka nej till mer.

  • ”out of sight - out of mind” är en grej, men att det motsatta är faktisk mera aktuellt att vara medveten om. Det handlar om att vi plötsligt vet att produkten finns, att den är tillgänglig, och då har vi en craving. Detta kallas för food cues och är viktigt att veta då dessa är skapade för att få dig att köpa något du annars inte var sugen på.

  • en liten tallrik får portionen att se större ut och en stor tallrik får samma portion att se liten ut. Vi har alltså redan innan vi lägger maten på tallriken en uppfattning om den portionen vi ska slänga i oss, baserat på tallrikens storlek. Det handlar om att äta med medvetenhet, sk ”mindful eating”, om vad vi stoppar i oss och hur det påverkar vår kropp. Och det finns så mycket som kan få dig att äta ”mindless”, altså utan medvetenhet, och här pratar vi tex: äta framför TVn eller med telefonen i handen

  • det är smart att lämna mat på tallriken om du inte var så hungrig som du kanske trodde du var. För då sparar du på kalorierna, på matbudgeten (om du sparar maten tills nästa måltid/en annan dag) och ger din kropp det som den behöver när den behöver det. Du respekterar din kropp.

  • det inte finns slimmande produkter, och att det inte finns produkter som gör dig fet men att mat processas och framställs för att smaka extra gott, vara extra bekvämt, tillfredsställa flera smakbehov på en gång och allt detta för att få dig att vilja äta det mera.

  • om det finns mat som upplevs mätta mera så finns det också mat som upplevs mätta mindre, och det kan leda till överätning vilket ledar till ökat energiintag och om detta görs dagligen så har vi en direkt väg till övervikt.

Och med den vetenskapen i handen, vad gör vi nu då? Hur ska DU ta dig framåt? Hur ska VI tillsammans lösa detta?

Förklarande bildtext: Äter du superfoods till frukost? Fint! Men äter du det för att du hört att det bra och har spenderat halva månadslönen på alla superfoods du kunde hitta eller äter du det för att du GILLAR det och MÄRKER en skillnad i din kropp och välmående? Tänk efter. DU har kunskapen att välja. Så vill du ha matfrihet eller ett liv i diet-fångenskap?

ALLT handlar om medvetenhet. Det handlar om att vara medveten om food cues, om att mervärde ofta blir mer kalorier (för när har du någonsin GLÖMT att du har en extra Snickers liggande i skafferiet och INTE ätit den?), att mat som smakar extra gott är tillagad, ultra processad, för det syfte att få dig att älska det och köpa mera. VARFÖR vill du plötsligt ha en kanelbulle när du cyklar förbi bageriet? Om du vet att det är meningen att skapa en craving hos dig, kanske du kan bli bättre på att inte ge de tankerna energi och fortsätta din dag som du tänkt innan. Det är ditt val.

Vi behöver bli medvetna om våra egna reaktioner på allt detta och våra vanor och vi måste sluta tro på allt vi läser om olika dieter som lovar att du, om du bara undviker/äter mycket av [insätt senaste trenden] så kommer du få resultat.

Här är mina bästa tips.

Om du har svårt för att lyssna på din kropp men du gärna vill umgås med dina vänner.

- Tala om för dina vänner och kollegor att det är svårt, att du behöver stöd och uppmuntring, att de inte ska pressa dig.

- Uppmuntra till en öppen dialog om mat, food cues, och en firande kultur som är problematisk.

- Om du har blivit bjuden på middag: se till att maten inte står kvar på bordet efter du är mätt, och om den gör så gå ut i köket med din tallrik och ditt bestick så du inte kan ta mera än du faktiskt vill ha. Och kom ihåg att det är OK att tacka nej till dessert och fika - det betyder inte att du inte tycker om personen bara för att du inte äter extra. Tacka nej om du är mätt.

Har du en kompis som är utmanad av dagens fetmafrämjande samhälle?

- Fråga hur du kan hjälpa.

- Var inte dum och retas, det är faktiskt inte lätt att ändra sitt beteende och sina vanor och har din vän frågat dig om hjälp är det enda du får göra att stötta.

Food shaming är en stor bidragande faktor till fortsatt och ökad övervikt. Om man upplever skam eller skull när man äter eller inte äter något så kommer man äta det förbjudna, skamfyllda, i smyg och äta det man inte egentligen ville ha. Både ledar till problematisk relation till kost. Läs mera om restriktioner och förbjuden frukt här.

Vi måste stå tillsammans, stötta varandra, peppa varandra och kämpa emot det fetmafrämjande samhället vi som omedvetna ätare och matindustrin tillsammans har skapat.

Det är dags att du lär dig själv, och dina barn/föräldrar/vänner/kollegor att säga nej tack, utan att ha dåligt samvete eller vara rädd att någon tycker illa om dig. Och det kräver att DU skapar medvetenhet om vad DU stopper i DIG och hur mycket som är tillräckligt för DIG - när säger DIN kropp stopp? Hur känns det ens att vara mätt, eller ”inte längre hungrig”? Det är dags att du lär dig att identifiera hunger som hunger (och inte känslor eller andra behov), väljer näringsrik mat som mätter och kommer ihåg att känna efter när du är nöjd.

Och skryta. Skryta om din avdramatiserade relation till mat. Skryta om ditt välmående. Skryta om din kunskap. Hjälp dina barn, dina föräldrar, ja hela din familj, dina vänner, dina kollegor, din chef, alla omkring dig, dela denna kunskapen med dem. Vi är starkare tillsammans.

Vill du lära dig mera om hur du ska skapa bra vanor som hjälper dig avdramatisera din relation till mat?

Sluta äta på känslor och bli av med sötsuget? Må bra nu och för alltid? Låt oss bege oss in i en "diet detox" state of mind och börja tacka nej till nyaste trenden. Detoxa din hjärna: inte flera dieter, inte flera quick fix, inte flera bantningskurer.

Gå med i min utmaning DIET DETOX som börjar 1:a september här.

//Coach Carla

"If you could have done it on your own, you would have done it by now"

Boka gratis träff med mig eller en av mina kollegor här!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje