Expertis blir aldrig omodernt

Träningsbranschen är extremt trendkänslig.

  • Nya träningsformer dyker upp med jämna mellanrum med löften om att kunna lösa alla dina problem bättre än alla andra metoder.

  • Nya redskap dyker ständigt upp med löften om att ge dig magrutor, supermuskler och allt du kan tänkas önska.

  • Nya tekniska prylar dyker ständigt upp med löften om att öka din motivation och träningsglädje så att du äntligen ska lyckas hålla i din träning på lång sikt.

  • Nya influencers dyker ständigt upp med tips på dieter och övningar som är mirakulösa och ger dig den perfekta kroppen

  • Virtuella hjälpmedel, för hemmabruk eller på gymet, sägs vara framtidens träning och kommer att revolutionera branschen.

Det får vara hur det vill med ovanstående saker, kanske hjälper det någon. Givetvis är det bra om det finns saker som aktiverar individer som annars inte skulle vara aktiva. Min erfarenhet är dock att det mest är ”kejsarens nya kläder” vi pratar om. Samma gamla saker i ny förpackning, ingenting som hjälper på riktigt men som ger lönsamhet på kort sikt för de som säljer.

Det finns en sak som jag dock vet att det alltid fungerar, oavsett var du tränar eller vilken träningsform du väljer, oavsett vilka mål du har och oavsett vad ditt nuläge är. En sak som inte är beroende av trender och som inte kräver tekniska hjälpmedel eller coola prylar för att fungera. Något som kan förändras för att passa din personlighet och dina förväntningar.

Vill du veta vad det är?

COACHNING!

  • En kunnig och omtänksam person som hjälper dig att formulera mål och som håller dig ansvarig för att fullfölja.

  • En expert på träning som vet hur träningen ska läggas upp för att nå just dina mål, som kan ge dig råd om träningsvolym, smarta övningsval, återhämtning och nutrition.

  • En person som kan ge dig instruktioner hur övningar ska genomföras och som kan hjälpa dig att träna säkert.

  • En person som också förstår vad som krävs för att flytta fram dina gränser mentalt och hjälper dig att utveckla din självkänsla.

  • En person som tar ansvar för att bygga upp en förtroendefull relation så att du kan ge och få feedback och känna trygghet.

Poängen med ovanstående punkter är att de alla bygger på någon slags mänsklig interaktion.

Coaching kräver mänsklig interaktion. Det finns tekniska hjälpmedel och mjukvaror som underlättar detta och som gör att jag kan coacha någon på andra sidan jordklotet men det förändrar inte det faktum att det krävs en mänsklig interaktion.

Om jag inte får coaching och feedback på min träning, hur ska jag då kunna utvärdera min progression? Om ingen ger mig feedback på hur jag utför övningar så vet jag inte om jag gör rätt eller om jag maximerar effekten av det jag gör.

En coach kan följa upp dina resultat och designa träning som ger dig konstant utveckling. En coach kan ge dig övningar och upplägg som förebygger skador och som breddar din kompetens.

Låt mig ge ett exempel;

Om jag skulle få möjligheten att coacha en motionär som ville bli bättre på löpning så skulle jag, högst sannolikt, minska mängden löpvolym och öka mängden styrketräning.

Jag skulle också lägga in uthållighetsträning med inslag av extern belastning som kettlebells, medicinbollar, slädar och annat skoj. Detta för att jag vet att alltför många löpare tränar alltför ensidigt och är alltför inriktade på volym. De läser vad andra löpare gör, ofta är det löpare på hög nivå som valt att specialisera sig för sin idrott.

Specialisering innebär att välja bort vissa andra viktiga delar som är bra för hälsa och overall fitness. Löpare, på motionsnivå, som springer längre distanser som halv- eller helmaraton, har tyvärr alldeles för lite muskler och förstör sin kropp mer än de bygger upp den. De dras med förslitningar, bygger inte upp ett starkare hjärta och får helt enkelt inte speciellt många hälsofördelar från sin träning.

Här skulle en coach kunna ta ansvar för att bygga upp en kropp som tål löpningen bättre, som ger ett mer ekonomiskt löpsteg och som bygger ben som orkar springa snyggt uppför och även i slutet av lopp. Som stärker överkroppen och ger en bättre hållning så att löparen bättre kan syresätta sig under hela loppet. Som stärker höfter, knän och fotleder så att löparen slipper alla de smärtor som man nästan accepterar som ett normaltillstånd annars. Löpningen skulle inriktas både på att bygga upp ett snabbare tempo och uthållighet för längre distanser. Intervaller och distanspass i en bra kombination. Vi har flera exempel på långdistanslöpare som blivit vassare tack vare mixad träning med extern belastning, a.k.a ”CrossFit”. De har löptränat mycket mindre, blivit vassare löpare OCH fått massor av andra hälsoeffekter. Det hade inte hänt om träningsprogrammet bara innehållit löpning.

Detta får många löpare aldrig uppleva för de har ingen som hjälper dem att förstå det. De har ingen som utmanar deras föreställningar om vad som behövs för att springa snabbare och bättre. När man sitter fast i ett mindset behövs det ofta någon som kan hjälpa en att se fler perspektiv, det gäller ju inte bara träning.

Kompetens och relation kommer alltid att ”trenda” och kommer alltid att vara det bästa. De flesta framgångsrika entreprenörer har en mentor och de flesta framgångsrika idrottare har en eller flera coacher.

Använd gärna tekniska hjälpmedel för att ha roligare i din träning. Ta för all del hjälp av virtuell träning, testa nya trender och metoder som sägs lösa det mesta. All den tid du lägger ner, och de pengar du investerar bör läggas in i beräkningen när du tar ställning till vad en expert skulle kunna hjälpa dig med istället.

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje