5 tips: Detta ska du göra når du blir sjuk

"Åh nej, nu kommer jag tappa allt, det är lika bra att lägga ner för nu är jag sjuk"

"Jahopp, nu får jag börja om - igen"

"Jag kan inte träna för att jag är sjuk, så det spelar ingen roll vad jag äter"

"Ahh jag vill bara äta godis och bröd och pasta - vad är det för fel på mig?!"

Känner du igen de tankarna som står ovan? Eller liknande tankar?

Du är inte ensam!

När vi blir sjuka jobbar vår kropp på högvarv för att bekämpa bakterier, virus eller annan stress i kroppen. Det kräver massor energi från din kropp att läka och det är det som gör att du känner dig sjuk, nera, deppig, sötsugen, energilös.

Ju bättre kost- och livsstilsvanor du har i ditt liv ju snabbare kommer du återhämta dig igen, så mina tips börjar faktiskt redan innan du blivit sjuk: bygg en livsstil med minimum 8t sömn varje natt, drick minimum 3L vatten varje dag, ät när du är hungrig och sluta äta när du inte längre är hungrig, ät riktig mat (haft ögon eller växt ur marken eller på träd), hantera stress dagligen - och då har du ett riktigt bra fundament för en snabb läkande kropp.

Med det sagt så blir vi alla sjuka ibland när vi utsätts för ny, eller större mängd, stress, nya bakterier eller äter något som vi inte borde ätit och blir förgiftade, eller något helt fjärde.

Och vad gör vi då?! Här kommer mina topp 5 tips till hur du ska ta hand om dig själv när du är sjuk för att bli frisk så fort som möjligt och återgå till dina rutiner och dina bra livsstilsvanor.

1) Accepter att du är sjuk. Det kommer INTE hjälpa att du åker till jobbet eller till gymmet. Ge din kropp en chans att bli frisk - du kanske även blir frisk imorgon om du bara låter den vila och göra sitt jobb inifrån idag. Om du åker iväg någonstans får inte kroppen hantera din sjukdom och du kommer vara sjuk längre - och eventuellt riskera smitta andra! Ja det koster en jobbdag, men vad är mera värt? Du själv eller en dag på ditt jobb?

2) Sov - din kropp återhämter sig bäst när du sover! Världen går inte under för att du lyssnar på din kropp och sover när du är trött.

3) Drick.mera.vatten. Mera än du vill. Drick, drick, drick. Vatten är energi till din kropp och hjärna, vatten hjälper blodcirkulationen, vatten hjälper kroppens reningssystem fungera optimalt, och 10000 millioner andra saker som är bra med vatten - kort sagt: vatten är A&O om du vill bli frisk. "Men jag blir så kissnödig" ja, det är jobbigt, men det är inte farligt att kissa - så drick på du.

4) Ät det som går att äta, om du har svårt att äta. Din kropp kommer säkert kräva bröd, pasta, etc. som du kanske kanske inte brukar äta. Det är snabb energi den är ute efter så din kropp kan omsätta den till energi för bekämpning av det onda i kroppen. Tänk idag inte på vad som är bäst och mest näringsrikt osv om du har svårt att få i dig mat öht. Ät bara. Om du inte har problem att äta DÅ kan du tänka på att inkludera lite av följande i din kost, super generaliserat så ge en liten tanke på vilken sjukdom du kämper med innan du bara äter allt på listan:

- vitlök (antibakteriella, antivirala, anti-svamp)

- ingefära (anti-illamående, antiinflammatorisk, antioxidant)

- bananer (lätt att äta, fiberrik, anti-illamående)

- havregryn (lätt att äta, inflammationsdämpande, proteinrik)

- yoghurt (naturell - protein, calcium och andra vitaminer och mineraler)

- avokado (vitaminer, mineraler, fibrer)

- gröna bladsallader (spenat, kål, etc. - vitaminer, mineraler)

- lax (protein, omega 3)

- bär (antioxidant, vitaminer, mineraler)

- chili (capsaicin)

5) Stretcha om du orkar. Ta lugna promenader om du orkar. Blodcirkulation är viktigt för din kropps välmående. Detsamma är dagsljus så om du kan komma ut en liten stund, gör det! Men ingen ansträngning.

...Och med hensyn till träningen så kommer du inte förlora din styrka, din låga fett%, dina muskler, din kondis, etc, bara för att du är sjuk i några dagar. Om du är schysst mot din kropp och låter den vila under sjukdom kommer du komma tillbaka till gymmet stark och snygg igen på rekordtid!

Krya på dig - snart är du frisk igen och då kommer livet fortsätta som inget hade hänt igen 😊

//Coach Carla

Boka möte med mig eller en av mina kollegor om du vill prata mera om din livsstil och vanor och kost - klicka på länken nedan och hitta en tid som passar dig!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje