Äkta engagemang ger äkta känslor

När man driver så kallade ”micro gym”, som består av ca 200 medlemmar, så kommer man ofta väldigt nära sina medlemmar. Vi lär känna många väldigt nära och många medlemmar lär känna varandra väldigt väl. Detta skapar en särskild atmosfär, det finns en stor trygghet och det finns en väldigt stöttande gemenskap som påminner väldigt mycket om den man finner i lagsporter. Vi blir viktiga för varandra och vi bryr oss om varandra.

När träningen också är utmanande på många olika sätt, både med tekniska svårigheter och genom att det är rent ut sagt jobbigt, så har du en miljö där du kommer att uppleva massor av känsloyttringar.

Mer eller mindre varje dag uppstår situationer där man firar olika framgångar, till exempel;

  • Det rings i vår PB-klocka och hela gymet stannar upp och applåderar

  • Det läggs upp inlägg på sociala medier där man berömmer sig själv och tackar kamrater och coacher för peppande.

  • I våra medlemsgrupper delar man med sig av filmer där man lyckats med något man är stolt över.

På massor av olika sätt får vi ta del av och uppleva glädjetårar, jubelrop och kramkalas lite då och då!

Vi får också vara med om medlemmar som gråter, medlemmar som skriker ut sin frustration, medlemmar som kastar ifrån sig sina hopprep för att det inte funkar, och andra känsloyttringar som mer uttrycker besvikelse, frustration och till och med ilska.

Jag vill inte påstå att ilska och frustration, i sig, behöver vara något bra men jag tar det ändå som ett tecken på någonting som i grunden är positivt, nämligen ENGAGEMANG!

Det händer ofta att medlemmar är nervösa och spända innan våra träningspass, både nya och erfarna medlemmar. Jag brukar alltid säga att det är bra att vara nervös för det är ett tecken på att något viktigt ska ske.

Känsloyttringarna, oavsett positiva eller negativa, är tecken på att träningen är viktig och engagerande. Man VILL lyckas med utmaningarna och man VILL utvecklas och nå sina mål. Man vill också se sina kamrater lyckas och man unnar dem framgång. Likaså är det irriterande om man hoppats klara av något och sen inte lyckas med det på träningspasset.

Jag skulle bli mycket mer orolig om vi INTE fick se dessa känsloyttringar i gymet, det skulle jag ta som ett tecken på att folk var likgiltiga och att de inte brydde sig. Många människor befinner sig till exempel på arbetsplatser där de känner sig mer eller mindre likgiltiga och less, då är det en himla tur att vi kan ge dem en timme om dagen där de känner engagemang och ambition.

Jag är också tränare för ett fotbollslag med tjejer i 15-årsåldern. Där har det under åren varit både gråt och skratt, ilska och glädje, ångest och förväntan. Det är för att fotbollen är viktig för dem, de vill lyckas och de vill känna att de gjort bra ifrån sig. Om vi tränare aldrig fått trösta någon som varit ledsen, om vi aldrig fått krama någon som varit överlycklig, om vi aldrig fått tillrättavisa någon för hennes beteende, så skulle jag nog ha ledsnat på att träna dem för länge sen. Det är ju känsloyttringarna som gör att man känner att man lever! De ögonblick jag minns mest och bäst är när vi gråtit eller skrattat ihop, när vi haft kramhögar efter roliga vinster eller när det varit kollektivt gråtande efter tuffa förluster.

Jag har arbetat många år inom skolan, både som lärare och skolledare, och jag har tillbringat massor av år med att träna andra människor. Ibland kan jag uppleva att vi ”skyddar folk”, både barn och vuxna, från starka känsloyttringar. Jag kan inte se att någon gynnas av att vi skapar miljöer där man inte får uppleva både ”höga berg och djupa dalar”. Man behöver uppleva känslor, man behöver lära sig att gå vidare efter misslyckande och man behöver lära sig att fira egna och andras framgångar.

Att känna besvikelse under träningen ibland behöver inte vara negativt.

Allt för många människor slutar ju med sin träning för att de inte får resultat och för att träningen inte engagerar dem. Jag kommer att bli mycket orolig den dagen jag inte längre får uppleva känsloyttringar i våra gym.

Hur engagerad är du i din träning? När blev du senast TOKGLAD av något du gjorde i gymet?

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje