Jämställd barnträning

Jag är tränare, tillsammans med fyra andra kollegor, för ett flickfotbollslag. De är numera 14-15 år och jag har haft nöjet att vara med några år på deras resa i ca 5 av de åren.

Tyvärr är det, som i de flesta andra idrotter, fortfarande lång väg att vandra när det gäller jämställdhet. Inte för att vårt lag drabbats av det ännu, men det går ju inte att undvika att se alla signaler om jämställdhetsproblem inom olika sporter. Ända upp på landslagsnivå går det att se hur kvinnor och flickor prioriteras annorlunda än män och pojkar. Det här är en källa till frustration för mig, jag ser det som en utmaning att försöka kämpa för att de tjejer jag tränar ska våga och orka ta plats och kräva samma rättigheter och möjligheter som killar.

Jämställdhet inom idrotten kommer tyvärr inte att uppnås på väldigt länge, jag är inte superhoppfull på den fronten. Därför är jag väldigt glad att vara engagerad i en annan sport där det faktiskt råder jämställda förhållanden, nämligen CrossFit!

Inom CrossFit har prispengar alltid varit lika för män och kvinnor. Inom CrossFit har det alltid tävlats på samma villkor och med samma uppmärksamhet för män och kvinnor. Mängder av tävlingar finns också där män och kvinnor tävlar tillsammans. Kulturen är helt enkelt jämställd från början så vi slipper handskas med många av de strukturella och kulturella problem som finns inom nästan alla andra idrotter.

I våra gym, på vår barn- och ungdomsträning tränar alltså tjejer och killar ihop. Vi gör ingen skillnad och det gör inte de heller. Vikter och intensitet kan anpassas beroende på hur stor, stark eller träningsvan man är. Så gör vi i vuxengrupper och så gör vi i barngrupper. I och med att det heller inte råder någon konkurrens- och utslagningssituation så spelar det liksom ingen roll vem som är snabbast eller starkast.

Inom lagidrotter, till exempel fotboll, är det ju så att ”min prestation är beroende av din” och därför upplever många stress och ångest. Likaså uppkommer situationer där man blir uttagen till startuppställningar och det går inte att blunda för att alla inblandade förstår precis vad som pågår. Redan i tidig ålder får man en känsla för vilka som är ”bra eller bäst” i ett lag.

Det är många som kommer till oss för att träna CrossFit som berättar just om sådana situationer och att det har gjort att de slutat inom olika idrotter. Därför lyckas vi fånga upp många barn och unga som gett upp andra idrotter. Här upplever de en mer kravlös miljö, de blir inte stressade av hur andra ska uppleva deras prestation och därmed kan de sakta börja bygga upp sin självkänsla igen.

Vi erbjuder verkligen ingen ”lätt” träning. Det är massor av moment som är tekniskt svåra, det är dessutom massor av moment som är mycket mer fysiskt utmanande än vad de är vana vid. Det är inga problem för barn och unga att utsätta sig för svåra eller jobbiga saker, så länge miljön är trygg så låter de flesta sig utmanas.

Jämställda och jämlika förhållanden, med tolerans för olikheter och utan konkurrenssituationer, då kan alla få blomma!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje