Företagarfällan

Många företagare startar sina företag med en dröm att få ökad frihet.

Ökad ekonomisk frihet genom möjligheten att tjäna mer pengar

Ökad frihet i tid genom möjligheten att bestämma sitt eget schema och sina egna arbetsuppgifter i högre grad.

Tyvärr är det inte i den situationen de flesta egenföretagare hamnar. Jag har, i min roll som gymägare och coach, träffat mängder av egenföretagare som i princip kört sin egen hälsa helt i botten. Väldigt nära gränsen till totalt sammanbrott med massor av stresspåslag, smärtor lite här och var och ett obefintligt familjeliv. Människor har en slags inre behov att "bikta sig" för oss som arbetar med träning så därför är det många som berättar om hur de arbetar, arbetar och arbetar. Många upplever sig oförmögna att ta sig ur detta ekorrhjul, eller så använder de det bara som ursäkt för sina dåliga prioriteringar.

Jag är också mentor för företagare och kommer då ännu närmre inpå dem. Det är en del väldigt tydliga mönster som gör att företagare inte hamnar på den plats i livet som de hoppades när de startade sina företag. Det tydligaste exemplet är;

Man har ingen kunskap kring att ”vara företagare” utan man startar sitt företag utifrån en viss skicklighet/kunskap, tex ”rörmokare” eller ”snickare” eller ”CrossFittare”. Den formella expertisen/hantverket är inte det som brister, det som brister är förståelsen för vad som krävs för att driva framgångsrika företag.

I VÄRSTA fall är företagaren dessutom ”omedvetet omedveten”, det vill säga, hen är inte ens medveten om vad hen inte förstår så det finns ingen möjlighet att komma loss ur felaktiga mönster. Lösningen blir istället att JOBBA MER! Det är lättare att hjälpa någon som iallafall är medveten om att det finns saker att förändra.

Handen på hjärtat, du som ÄR företagare, eller du som lever nära någon som är företagare, hur många arbetstimmar läggs inte ner varje vecka? Hur många av er är det inte som i princip ”alltid jobbar”?

 • Svarar ständigt på sms och mail trots att ni är hemma?

 • Telefonen ringer och du bara ”måste svara”?

 • Får regelbundet jobba över eller rycka in för att någon annan missat en uppgift eller är sjuk?

När det blir på det viset har man verkligen inte skaffat sig mer frihet i livet. Snarare har man ”köpt sig ett jobb” och dessutom ett jobb med extra mycket ansvar och stress. Vad kan man göra?

Här är några av de viktigaste stegen att börja med

 • Skaffa en mentor/coach:

 • De flesta företagare saknar en coach eller en mentor som kan hjälpa dem att sakta men säkert skapa smartare system.

 • Hitta ditt WHY

 • De flesta företagare har inte ens funderat på VARFÖR man driver företaget. Vad är MÅLET? Vem vill du hjälpa? Hur ser den ”perfekta dagen” ut och hur kan företaget ta dig dit?

 • Lär dig ta betalt

 • Många företagare är fullständigt ovetande om hur de bäst kan prissätta sina tjänster. De gör ”som alla andra” istället för att fundera på vad de verkligen VILL/BEHÖVER ta betalt för att komma närmare sin perfekta dag.

 • Designa ditt företag

 • Många företagare har inte analyserat vilka roller och uppgifter som finns i företaget och kan därmed inte ta smarta beslut kring var DE SJÄLVA är mest lönsamma. Om en företagare är grym på kundkontakter, vilket kan generera nya kunder, så ska hen inte lägga tid i onödan på adminuppgifter. Om någon annan gör adminuppgifter så kan företagaren spendera MER tid på så kallade ”higher value roles” och det tjänar alla i företaget på.

 • Marknadsföring

 • Många företagare vet inte hur smart marknadsföring går till och nyttjar till exempel inte sociala medier på rätt sätt. Därmed går de miste om potentiella kunder på en av de billigaste plattformarna för marknadsföring. Storytelling är en viktig kunskap som många saknar och deras sociala medier blir helt enkelt inte ett verktyg för att locka kunder.

Detta är några av de första sakerna jag hjälper företagare med när jag mentorerar. Det hänger jättemycket ihop med hälsa eftersom de flesta företagare påstår att de inte ”hinner” träna. Inte ett dugg konstigt när de inte förstår hur de ska kunna designa sitt företag och sitt liv på ett sätt som faktiskt leder MOT deras Perfekta Dag och inte bort ifrån den. Detta blir en dubbelt negativ spiral att inte hinna träna eftersom de företagare som tränar regelbundet också blir vassare i sitt ledarskap.

Någon behöver hjälpa företagaren, både med själva företagandet och med hälsan. En coach och mentor som förstår hur de olika delarna hänger ihop och som kan visa på framsteg nästan från dag 1.

Det är inte LÄTT att övertyga företagare om att de behöver göra förändringar och att det faktiskt GÅR att göra förändringar. Vi som driver företag är ofta väldigt målmedvetna, tävlingsinriktade och envisa vilket gör att vi i princip gasar tills det tagit helt stopp…då menar jag HELT stopp…

Det är angeläget att hjälpa fler företagare att orka. Företagare bidrar till att andra kan få arbete, företagare bidrar till utveckling i samhället, företagare bidrar till andras välmående genom att leverera sina tjänster och produkter. Därför är detta ett av mina största missions och därför är jag engagerad både i mitt mentorskap och i mina gym.

Jag vill hjälpa fler företagare att leva hälsosamt och att behålla sitt engagemang och driv! Om du har frågor eller funderingar på hur jag kan hjälpa just dig, eller någon du bryr dig om, så tveka inte att höra av dig på per@crossfitnorrtalje.se

//Per

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje