Antiinflammatorisk kost

Vad är anti-inflammatorisk kost och vad kan du vinna på att äta mer av sådan mat?

Just nu är jag inne i en period då jag tränar jag mindre eftersom musklerna i min kropp gör ont. De är trötta och behöver läkning. Det leder mig till ämnet för veckans nyhetsbrev.

Finns det sätt att påskynda kroppens läkningsprocesser?

Om vi ​​vill äta på ett sätt för att stödja läkningsprocesserna i vår kropp - vad ska vi äta?

Kanske har du hört talas om den antiinflammatoriska kosten. Men, vad menas egentligen med att mat är antiinflammatorisk och vad är inflammation?

Den mänskliga kroppen använder inflammation för att bekämpa sjukdomar och för skydda vävnader mot ytterligare skada (till exempel lokala muskelinflammationer). Vid en inflammations process, skickar kroppens immunsystem en ökad mängd vita blodkroppar till området som bekämpar infektionen eller skadan.

I de flesta fall är inflammation en nödvändig del av läkningsprocessen. Men vissa medicinska tillstånd orsakar dock felaktiga inflammatoriska svar. Dessa kallas kroniska inflammatoriska sjukdomar.

En av de bästa åtgärderna en person kan vidta för att förhindra eller minska inflammation är att prova en antiinflammatorisk kost. En antiinflammatorisk kost innebär att man äter vissa livsmedel och undviker andra för att minimera symptomen på kroniska inflammatoriska sjukdomar.

Jag återkommer då och då till detta område och varje gång uppkommer samma frågor...

  • Hur vet vi vilka livsmedel som är bra för oss och vad som är dåliga?

  • Hur vet vi om vi är känsliga för en mat?

  • Hur vet vi att denna mat orsakar inflammation i kroppen?

  • Vilka är symptomen på inflammation från livsmedel?

Ärligt talat, jag förstår inte helt detta, jag bad Google om några råd ...

Låt oss först titta på skillnaden mellan livsmedelsallergier och livsmedelsintolerans.

”En matallergi orsakas av att kroppen misstar en ingrediens i maten - vanligtvis ett protein - som skadlig och skapar ett försvarssystem (antikroppar) för att bekämpa den. En allergisk reaktion inträffar när antikropparna kämpar mot ett "invaderande" matprotein. De vanligaste matallergierna är skaldjur, nötter, fisk, ägg, jordnötter och mjölk.

Matintolerans är ett svar på matsmältningssystemet snarare än från immunsystemet. Det inträffar när något i maten irriterar personens matsmältningssystem eller när en person inte kan ordentligt smälta eller bryta ner maten. Intolerans mot laktos, som finns i mjölk och andra mejeriprodukter, är den vanligaste livsmedelsintoleransen.

Matallergier kan utlöses av till och med en liten mängd av maten och uppträda varje gång maten konsumeras. Personer med livsmedelsallergi rekommenderas vanligtvis att undvika de ”förolämpande” livsmedlen helt. Å andra sidan är matintoleranser ofta dosrelaterade; personer med matintolerans kanske inte har symtom om de inte äter en stor del av maten eller äter maten ofta. Till exempel kan en person med laktosintolerans dricka mjölk i kaffe eller ett enda glas mjölk men blir sjuk om han eller hon dricker flera glas mjölk.

Några vanliga symtom på matintolerans är:

• Magont.

• Illamående.

• Gas, kramper eller uppblåsthet.

• Kräkningar.

• Halsbränna.

• Diarre.

• Huvudvärk.

• Irritabilitet eller nervositet. ”

Vad är dina upplevelser? Känner du dig vek och sjuk av vissa livsmedel?

Jag frågade min coachkollega Per som har glutenintolerans om hans symptom när han av misstag äter gluten. "Jag får feber och en slags hjärndimma."

Ett annat exempel från mitt eget liv på en potentiell matkänslighet ...

När jag äter baljväxter (bönor, linser, quinoa) blir magen uppblåst av gaser ungefär en till två timmar efter att jag har ätit. Jag får kramper. Kramper och gaser kan jag även få från att äta råa grönsaker som lök, broccoli, vitkål och grönkål, och särskilt på en mycket tom mage. Men symptomen är annorlunda när jag ätit baljväxter. Det mest intressanta är att dagen efter att ha ätit dessa livsmedel vaknar jag upp med symtom som liknar en normal förkylning – mina ögon är svullna och min näsa rinnande, jag har huvudvärk och en snabb mage. Denna slutsats har jag kommit fram till genom att SKRIVA NED min kropps reaktioner efter att ha ätit baljväxter. Jag har försökt upprepade gånger eftersom jag gillar smaken av bönor, kikärter och linser, men jag får alltid samma negativa symtom. Min kropp verkar helt enkelt inte gilla baljväxter. Mitt immunsystem reagerar på ett annorlunda sätt än till exempel när jag äter lök, broccoli och kål. Här kommer kramperna från det tillstånd jag äter grönsakerna i och statusen på min matsmältningskanal. Jag får kramper om saker är för råa och om mitt matsmältningssystem redan är stressat men jag får inte aktivering av mitt immunsystem som jag gör när jag äter baljväxter.

Så när vi är ALLERGISKA och INTOLERANTA mot ett livsmedel kommer vår kropp mer eller mindre omedelbart att reagera ganska akut och stark. Vi kan skapa en koppling mellan maten vi just ätit och symtomen från vår kropp. "Om det här är hur jag ska känna mig efter att ha ätit den här maten - då kommer jag inte äta den igen." Så här känner jag efter att ha vispad grädde. Jag älskar smaken av grädde tillsammans med kakan, men strax efteråt känner jag mig sjuk. Jag känner mig svag och får en konstig huvudvärk. Min man och dotter har samma upplevelse - de gillar smaken men känner sig sjuka efteråt.

Så, vad händer när vi äter mat som vi bara är lite känsliga för och som orsakar bara en liten bit av inflammation inuti oss?

För att vara ärlig vet jag inte riktigt. Men en gissning är att om vi fortsätter att äta mat som vi bara är lite känsliga för, dag efter dag, skapar detta små inflammationer – som med tiden orsakar en låggradig men kronisk inflammation i kroppen.

Hur ska vi då minimera vår risk för kronisk inflammation?

Logiskt skulle vara att äta mat som inte orsakar inflammation i vår kropp och att hålla sig borta från livsmedel som har potential att öka inflammation, stimulera immunförsvaret och / eller irritera matsmältningskanalen.

Många populära "dieter" följer redan antiinflammatoriska principer, till exempel Medelhavsdieten. Dessa dieter främjar livsmedel som minskar inflammatoriska svar och ersätter socker- och raffinerade livsmedel med hela, näringsrika livsmedel. Matvarorna till höger på bilden ovan är listade som antiinflammatoriska.

Några av de kunder jag arbetar med har autoimmuna sjukdomar-symptom. "Autoimmun" refererar till ett immunsystem som går på högvarv. Immunförsvaret börjar generera antikroppar som attackerar kroppens egna vävnader snarare än attackera invaderande ämnen som är främmande för kroppen, så som bakterier och virus.

Förutom att ta föreskrivna mediciner kan en person med en autoimmun sjukdom behöva ta den antiinflammatoriska kosten till en annan nivå. De kan behöva vara ännu striktare och ta bort ett par potentiellt inflammations skapande livsmedel.

Om du har symtom som du tror kan kopplas till det du äter, kan en ELIMINERINGS diet vara något att testa. Att ta bort vissa livsmedel i tre till fyra veckor kan hjälpa dig att upptäcka livsmedelskänsligheter som du inte kände till.

Hur kan du implementera denna kunskap?

Istället för att fokusera på att radera “MAT ATT TA BORT” kan du fokusera på DET POSITIVA. Fokusera på att lägga till livsmedel till din veckomeny från listan över livsmedel ”MAT ATT ÄTA”.

I mitt fall, istället för att laga mat ofta med paprika, chili och tomater kommer jag att börja laga mer med rotgrönsaker som morötter, rödbetor, lök, sötpotatis, rovor, ingefära och gurkmeja. När det gäller mina barn, kommer jag att försöka begränsa deras intag av för mycket vitt bröd och pasta genom att låta dem lägga till massor av saker ovanpå deras bröd eller pasta från listan “MAT ATT ÄTA”.

Är det bara det vi äter och dricker som påverkar vår inflammationsstatus?

Självklart inte! Det finns inget sådant som en perfekt diet. Biokemiskt är vi alla unika och har individuella behov för hur mycket man ska äta, vad man ska äta och när man ska äta. För att inte tala om det faktum att det finns sociala och psykologiska komponenter för att äta väl.

Hur mycket vi sover och rör oss fysiskt med vår kropp, och hur glada, avslappnade, stressade eller oroliga vi känner spelar också en roll för hur vår kropp driver sina cellulära processer.

Att arbeta för att förbättra vår kost är bara EN del av pusslet...

Lycka till med träningen!

/Coach Maria

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje