Samarbete på arbetsplatsen

Vilken chef, eller medarbetare för den delen, har inte någon gång drömt om en arbetsplats eller en arbetsgrupp där man verkligen samarbetar på riktigt för att nå gemensamma mål? De flesta av oss har säkert suckat över kollegor, eller anställda som inte klarar av att samarbeta och bidra med energi utan istället klagar, motarbetar och suger energi ur sin omgivning?

Det här inlägget ska inte handla om de motsträviga individerna för de är ett kapitel för sig. Det här inlägget handlar istället om vad chefen borde göra, för och med sin personal, för att skapa förutsättningar för samarbete. Det är nämligen väldigt sällan man har pratat om det på arbetsplatsen, klargjort vad man faktiskt MENAR med samarbete, vilka beteenden och ageranden man faktiskt förväntas uppvisa som medarbetare/kollega, vilka förutsättningar som krävs för att samarbete ska uppstå och så vidare.

Precis som att man i ett förhållande faktiskt måste arbeta för att kärlek, respekt och passion ska finnas så måste man arbeta på en arbetsplats för att samarbetsvilja ska finnas. Fråga nummer 1 för en arbetsgrupp är:

1: Vad är samarbete?

Detta skapar en gemensam förståelse och målbild. En gemensam "karta" så att alla menar samma sak när man pratar om samarbete. För någon kan samarbete annars betyda "gör som jag säger bara" men det är kanske inte vad alla är ute efter?

2: Vad kännetecknar en samarbetande individ?

Hur agerar en person som samarbetar? Vilken slags kroppsspråk använder hen? Är det en person som ställer frågor? Är det en person som erbjuder sin hjälp? Är det en person som visar empati? Ibland kan dominanta personer "ta över processer" för de blir otåliga och klagar då på att andra inte samarbetar och drar sitt strå till stacken...vem är egentligen den som är sämst på att samarbeta då?

3: Vilka förutsättningar krävs för att samarbete ska uppstå och gynnas?

Här kan man skilja på:

Yttre förutsättningar som chefen kan skapa; tydliga mål, etiska riktlinjer, ändamålsenliga resurser, information och kommunikation m.m

Yttre förutsättningar som gruppen kan skapa; feedbackkultur, support, omtanke, tolerans för olikheter m.m

Inre förutsättningar som "måste" komma från individen. Uppväxt och erfarenheter kommer att påverka vilken självkänsla man har, en person med god självkänsla har lättare att delta i en feedbackkultur och att visa empati. Individens förmåga att sköta sin fysiska hälsa bidrar i hög grad till vilken ork och lust man har att stötta, vara nyfiken, hjälpsam och tolerant.

Utifrån denna grundläggande kunskap är det lättare som chef att ta nästa steg. Vilken slags processer behöver man inleda med sin arbetsgrupp för att gynna samarbete och därmed öka trivseln på arbetsplatsen. Det spelar ingen roll vilka roliga sociala aktiviteter man hittar på utanför arbetsplatsen om man inte kan träna fram och odla en samarbetskultur PÅ arbetsplatsen. Här kunde företagsledare och chefer satsa mer resurser och få ökad effektivitet tillbaka!

Se gärna bifogad film på samma tema HÄR

Visste du att vår ena ägare, Per Mattsson, har erfarenhet av att leda såna här processer från sin tid som ledarskapskonsult? Med denna kompetens, tillsammans med vår expertis kring fysisk träning och livsstil, kan vi leverera insatser som hjälper er arbetsplats med en helhetslösning. Kontakta oss för ett samtal om hur vi skulle kunna hjälpa just er

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje