Kan överviktiga träna CrossFit?

Det finns många farhågor och rädslor för att börja träna. För någon som är ovan, och kanske aldrig har använt sin kropp i vare sig idrotter eller på arbetet, spelar det nog ingen roll i vilken slags gym eller träningsmiljö man tänker på, de kommer att ha massor av ångest och rädslor oavsett.

Om man aldrig fått lära sig att använda kroppen, balansera sig i olika sammanhang, ta i på olika sätt, koordinera rörelser av olika slag, så kommer man såklart att ha väldigt låg självkänsla och självförtroende kopplat till sin kropp och dess förmåga. Utan att man ens kanske tänkt på det så har man skapat olika undvikandemönster och flyktbeteenden för att slippa blotta sin oförmåga för sig själv och för andra.

  • Padel med jobbet? Då kan man alltid hitta på en skada eller annan ursäkt

  • Slalom med familjen? Då kanske man sitter i stugan och läser om dagarna istället?

  • Vännerna testar en ny träningsform? Man sitter hellre och tittar på eller kommer senare istället?

Grejen är att man helt enkelt undviker situationer där man inte känner sig trygg, där man är orolig för att göra bort sig eller känna sig pinsam.

Många som är hyfsat vältränade förstår helt enkelt inte hur mycket av vår kropps förmåga som vi tar för givet. Vi förflyttar oss med lätthet, reser oss upp och sätter oss ner utan problem, kan brottas med våra barn, kan springa till bussen om vi riskerar att bli sena, deltar när det är dags för ”föräldramatch” i den idrott våra barn sysslar med, kan bära möbler upp för trappor, åka vattenrutschkanan i badhuset och så vidare.

Om man till exempel har burit på övervikt hela sitt liv, eller stora delar av sitt liv, så kommer man att ha undvikit massor av situationer av sådant slag. Löpning, cykling, dans, badande och alla möjliga situationer där kroppsvikten påverkar kommer att vara jobbiga och kanske pinsamma.

Gymmiljöer anses vara lite ångestframkallande för många, så ligger nog CrossFit-gym i toppen på skalan av sådana miljöer. Många har en bild av att CrossFit-gym bara innehåller galet vältränade individer som hänger och klänger, hoppar och skuttar och lyfter galet tunga vikter. Om man då är överviktig är det klart att man har svårt att se framför sig hur man ska kunna hänga med i sådan träning. Det är här den höga graden av styrketräning inom CrossFit kommer in i bilden som en räddande ängel! Många överviktiga är nämligen väldigt mycket starkare än de trott, det kräver trots allt ganska mycket muskelmassa för att bära upp en tung kropp.

När de får testa marklyft och pressar av olika slag, och när de får testa att putta eller dra en släde, eller när de får svinga en kettlebell eller lyfta en sandsäck, då märker de att de helt plötsligt sticker ut ur mängden! Skillnaden nu är bara att det sticker ut ”positivt” och att de faktiskt är duktiga på något. Kan du förstå vilken kick för någon som alltid har sett på sin egen kropp som värdelös?!

Fler och fler tillfällen uppstår där man får känna sig stark och duktig, självkänslan och självförtroendet ökar och helt plötsligt vågar man också göra sånt man tidigare varit rädd för, springa, cykla, hoppa, hänga och annat som är riktigt svårt för någon med övervikt. Det som har hänt är att man fått märka att alla i gymet har olika styrkor och svagheter, ingen ser ner på dig för att du är liten, stor, överviktig eller spinkig, gammal eller ung. Olika pass utmanar olika styrkor och svagheter, alla är lite nervösa och spända och det är just därför alla peppar och pushar varandra så mycket.

Eftersom ”myten om fettförbränning” bygger väldigt mycket på långa och lågintensiva träningspass med sådant som överviktiga ofta finner svårt, och eftersom sådana pass ärligt talat är riktigt tråkiga, så skapas en ännu större uppförsbacke för just överviktiga. Varierad träning är nyckeln, styrketräning är den absolut viktigaste delen i ett varierat träningsprogram. Vi tar det en gång till:

STYRKETRÄNING ÄR DEN ABSOLUT VIKTIGASTE DELEN I ETT VARIERAT TRÄNINGSPROGRAM!

Så nästa gång du funderar på om du verkligen kan komma igång med träningen som överviktig, kom då ihåg den här texten. Förmodligen kommer du inte att lyckas om du följer alla generella råd om långpromenader, uteslutande av mat och bara en massa konditionsträning. Om du däremot lyssnar på oss experter, och går till ett kompetent CrossFit-gym med individuell introduktionsprocess, då kommer du att få lyckas från dag ett! Genom att vi hjälper dig att hela tiden uppleva framgång så kommer din motivation att hållas uppe. Sakta men säkert kommer vi att introducera dig för fler och fler övningar och fler och fler utmaningar. Om du lockas av att träna i grupp kommer du garanterat att klara det snabbare än du tror. Vill du inte träna i grupp så kör du bara vidare med din coach på egen hand.

Att vara överviktig är jobbigt och kan skada din självkänsla. Att vara överviktig är dock ingen smart ursäkt för att undvika träning. Det ÄR en risk att vara överviktig. Du är den enda som kan ta beslutet att ändra på dina vanor. Det är däremot inte skamligt att vara överviktig, alla människor har ju sina utmaningar som de kämpar med. Det som vore pinsamt, mot dig själv, vore om du inte gör något åt saken.

Fundera på vilka i din omgivning som skulle gynnas av att du mådde bättre. Vad är du beredd att göra för deras skull?

Om andra med övervikt lyckats hos oss, varför skulle då inte du kunna lyckas? Vet du vad steg 1 är? Det är MYCKET enklare än du tror 😊

Boka in dig på ett gratis samtal, No Sweat Intro, med oss så PRATAR vi om dina mål, dina farhågor och hur du skulle vilja ha din första tid hos oss för att göra det så bra som möjligt. Bjud dig själv på den möjligheten!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje