Vad är svårast med att bli vältränad?

Idag inleds blogginlägget med en fråga: ”vad är det svåraste med att bli vältränad?”

Det är en svår fråga bara att svara på 😊

Först skulle det kräva en definition av att vara vältränad och den kan vara olika för olika individer och olika idrotter. CrossFit har nog den bredaste definitionen eftersom vi, i korthet, hävdar att en vältränad person är redo för i princip vilken slags fysisk utmaning som helst, äter sunt och har en stabil psykisk hälsa. Nästan alla andra idrotter innehåller ju olika grad av specialisering och faller därmed delvis eller helt bort ur ”vår definition”

Om vi bortser från vilken slags definition man använder, och istället bara tittar rent allmänt på vilka slags vanor och mönster som ligger till grund för att bli vältränad, så är några exempel:

 • Uthållighet i form av förmåga att över tid följa ett träningsprogram

 • Prioriteringsförmåga och disciplin i form av att över tid kunna välja aktiviteter och handlingar som främjar ens utveckling och i högre grad välja bort aktiviteter och handlingar som motverkar

 • Förmåga att kunna ta till sig input av olika slag, till exempel i form av råd från en coach

 • ”GRIT” i form av att orka träna vidare även i tunga perioder, till exempel när man har en skada eller längre sjukdom.

Det här är saker som jag plockat ”off the top of my head”, helt baserat på de erfarenheter jag har som gymägare, coach, lärare och fotbollstränare. Det finns garanterat andra egenskaper som någon skulle lyfta fram och det finns garanterat de som lyckats bli vältränade, oavsett definition, utan att följa någon råd eller så men jag vill påstå att ovanstående punkter gäller i väldigt hög grad.

1: De som har tålamodet att följa ett träningsprogram över tid kommer att få resultat om de tränar fokuserat. Det säger sig självt, enligt mig, att träningsprogrammet måste vara utmanande och pusha gränserna framåt. Ett ”träningsprogram” kan inte vara långa promenader och yoga nån gång i veckan (INTE ett angrepp mot yoga utan bara ett exempel) eftersom det inte höjer pulsen tillräckligt för att träna kondition och inte stärker musklerna för att räknas som styrketräning. De som tränar i våra gym, och som verkligen ”blommar ut” fysiskt, gör det ofta efter tre till fem år, kanske till och med ännu senare. ”Blomma ut” i det här fallet betyder att dessa individer i princip inte upplever några begränsningar i vad deras kroppar klarar av. Det är en fantastisk känsla såklart!

Efter 90 dagar kan man känna sig stolt och mer vältränad än tidigare. Efter 6 månader kan man också känna att man verkligen lyckats hålla i en vana och börjar bli riktigt vältränad. Efter 18 månader börjar många bli riktigt allround, starka och väldigt uthålliga. Det är oftast dock de som håller i över 3-5 år som verkligen börjar ta tag i ALLA delar av sina liv och sin träning. Inga genvägar vad gäller rörlighet, mer och mer fokus på kost och sömn, en tydligare fokus på detaljer och skicklighetsgrejer inom träningen. Grunden är lagd och man kan fokusera på detaljer på ett helt annat sätt

2: prioriteringsförmåga.

En av de svåraste delarna i att bli vältränad. Det finns så många frestelser och distraktioner på vägen. Bara en sån sak som att börja äta nyttigare kan ju faktiskt få motstånd av människor i din omgivning! Man måste motivera varför man inte tar en bulle till fikat eller varför man inte dricker alkohol på AW med jobbet. Sen har man sitt eget motstånd att handskas med dessutom, man VILL ju göra en massa saker, umgås med vänner och bekanta, unna sig något gott och så vidare. Jag skulle säga att de som lyckas över tid är de som inte låter tillfälliga distraktioner fälla deras långsiktiga utveckling. En bra grundregel är ”80-20 regeln”. Om du låter 80 % av dina val och prioriteringar vara sunda och smarta så kan 20% vara mer åt den andra sidan av skalan. Det är skillnad på att unna sig en påse godis på fredagkvällen, och sen hålla bra stil resten av helgen, jämfört med att låta den godispåsen leda in i en helg full av snacks och andra onyttigheter samt inga fysiska aktiviteter.

Denna förmåga kommer att ställas på prov ofta, det är inte alltid man har motivationen att gå och träna men de som lyckas bäst på lång sikt är det som tränar ändå. De inser att motivation ibland kommer efter att man satt igång, man behöver bara släpa sig till träningen.

Man KAN låta bli att träna en vecka, om man bara hoppar på tåget sen igen och inte låter den veckan leda in i en lång period av stillasittande. 80-20 är en bra grundregel som man kommer långt på. Vill man VERKLIGEN bli fit och testa sin nivå till max kommer man behöva trimma de siffrorna 😊

3: Förmåga att kunna ta till sig input av olika slag.

Bäst effekt får man om man har en kunnig coach som hjälper en med träning och att följa upp och utvärdera. Alla har inte råd med en sådan lösning, eller vill ens ha en sådan lösning. Då kan det vara en bra lösning att följa ett mer allmänt program, till exempel via nätet eller som i vårt fall, gruppträningen i form av CrossFit.

Att kunna ta till sig input handlar om att reflektera kring sina resultat i relation till sina handlingar. Att få hjälp med teknik och utförande. Att kunna kritiskt granska och utvärdera sin plan, sina vanor och sitt träningsprogram. Om jag inte får de effekter jag vill, vad beror det på?

Bara en sådan enkel sak som att veta hur uppbyggnad av relevant styrka tjänar till ett klara av vissa gymnastiska element inom CrossFit är superviktig kunskap. Tränar man på egen hand, utan en coach som följer upp och ger input, skulle man kunna lägga massor av tid nästan i ”onödan” för att klara av något som en coach kunde hjälpt en att klara på halva tiden eller till och med snabbare.

Eller en sådan enkel sak som att många motionslöpare skulle få mycket snabbare löptider om de lärde sig mer om styrketräning och intervallträning. Styrketräning för att till exempel få mer ekonomiskt löpsteg och intervallträning för att till exempel få ett snabbare grundtempo i löpningen.

Utan reflektion och input kan det vara svårt att dra rätt slutsatser. Om jag inte blir snabbare på milen kanske lösningen blir att springa milen oftare, istället kanske du skulle bli snabbare på milen av att lägga in 400-hundringar som intervaller en gång i veckan och kilometerintervaller en annan gång? Enkla exempel men jag hoppas de tjänar sitt syfte?

Hos oss har vi målsamtal för att kunna bidra med input och reflektion. Våra medlemmar blir nämligen ofta väldigt målmedvetna och VILL mycket med sin träning. Vi vill vara där och hjälpa dem hålla fokus och att skapa en bra plan för att nå sina mål. När någon upplever att det inte går som de vill med träningen, vet du vad vi börjar med att titta på då?

 • Vätskeintag

 • Kost

 • Sömn

 • Stress i övrigt

De flesta underskattar dessa delar enormt. Innan dessa vanor och mönster ligger i linje med de mål en individ uttrycker är det ingen större idé att börja titta på träningsupplägget. Du kan träna hårt och ofta om du vill, men om du inte sover, äter och dricker bra så kommer du snarare bara att bryta ner din kropp. En del, som kanske ligger på gränsen att träna för mycket, kan komma tillbaka i träning efter en sjukdomsperiod eller skada och helt plötsligt slå personliga rekord! Det är ofta ett tecken på att de behövde vila, sjukdomen eller skadan har tvingat fram den vilan 😊Många uthållighetsmotionärer kan nog ligga i den riskzonen ibland för det finns en kultur inom uthållighetsidrott att ”volume is king”.

4: GRIT.

Att orka kämpa vidare i tunga perioder. Att klara av att anpassa ett träningsprogram trots skada, och därmed inte helt tappa taget. Att kunna hålla i träningen även när andra delar av livet är motiga. Detta är såklart nära besläktat med ”Uthållighet att följa ett träningsprogram”.

En person som jag verkligen tycker kännetecknar ”GRIT” är Sanna Kallur. Hon kämpade i flera år med att komma tillbaka till världstoppen efter sina skador och operationer. I FLERA ÅR slet hon, trots smärtor, trots motgångar och nya skador, trots att han egentligen inte hade något mer att bevisa. Hela tiden med en positiv attityd, i alla fall utåt sett, och en genuint nyfiken och generös inställning till omvärlden.

Alla kan inte vara Sanna Kallur, och jag förstår givetvis att det krävs en nära på osund förmåga att prioritera och fokusera för att ligga på världsnivå oavsett idrott, men det finns mycket att lära från sådana exempel. Hur ofta har du låtit tillfälliga motgångar stå i vägen för din utveckling? På jobbet? I familjerelationer? Inom idrott?

Som lärare fick man ha GRIT för att orka kämpa vidare med vissa elever som inte gav så mycket positiv energi tillbaka. Däremot kan de komma fram nu, efter 15 år, och tacka för tiden i skolan, det är lite coolt. Poängen med GRIT är att man aldrig riktigt vet om/när det liksom betalar sig. Man kan inte alltid räkna med belöningar för allt man gör, bara vetskapen att man faktiskt GÖR sitt bästa måste få räcka ibland.

Alltså, en del av de förmågor som krävs för att bli vältränad:

 • Uthållighet

 • Prioriteringsförmåga och disciplin

 • Förmåga att ta in input och reflektera

 • GRIT

Det är egentligen inte "svårt" att bli vältränad, det kan vara jobbigt och tålamodskrävande, det tycker jag är en annan sak.

I ett kommande inlägg kan det alltså vara aktuellt att resonera lite kring vad ”vältränad” kan betyda. Till dess, håll i!

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje