Online-coachen, din nästa bästa vän

I ett tidigare inlägg här på bloggen pratade vi om svårigheterna med att få hemmaträningen gjord, ofta blir redskapen man köpt till en klädhängarmöbel eller något man gömmer undan i en källare eller en garderob. En annan utmaning som många har, även om de besöker ett gym, är att klara av att skapa variation i sin träning.

Det är vanligt att man ”fastnar” i ett visst fack, de som kör spinning brukar i princip bara köra spinning, de som kör BodyPump/skivstång kör mest det. En del spenderar den mesta tiden på ett löpband eller någon slags ”gåmaskin” och på det viset kan man liksom kategorisera olika slags gymbesökare. Detta är något generaliserat men stämmer i mycket högre grad än vad du kanske tror 😊

Problemen med att bli för ensidig i sin träning är att man går miste om många av de hälsoeffekter som varierad träning ger. Om du nästan bara cyklar så blir du visserligen hyfsat skicklig på det programmet, uthållig inom tidsdomänen 45-60 minuter och hyfsat vass på att hålla hyfsat tempo i just de tidsintervallerna.

Du kommer att behöva styrketräning för att bygga muskler, tex i form av bålmuskulatur eller varför inte mer explosiva ben för att orka trycka på mer i snabba intervaller eller uppförsbackar, du kommer att sakna rörlighetsträning för att undvika bekymmer som tighta höftböjare, stela muskler kring nacke och skulderblad. Låt oss helt enkelt nöja oss med att du missar mängder av nyttig träning om du bara har cykling i din träningsrutin.

Jag kommer inte att lista vad du missar om du till exempel ”bara” kör skivstångspass, bara kör yoga, bara kör löpning, bara kör styrketräning etc utan vill bara använda cyklingen som exempel för att illustrera min poäng.

Den bakomliggande orsaken till att många fastnar i ensidig träning kan vara att ingen hjälper dem och lär dem annan slags träning. När du börjar som nybörjare på ett gym behövs det en plan för att introducera dig till alla träningsformer och skapa den bästa möjliga lösningen för dig. Annars finns en risk att du fastnar i den slags träning som du börjar med. Är din första upplevelse ett gympapass så blir du kanske kvar i såna pass. Börjar du på löpbandet/gåmaskinen och det känns tryggt så känns det kanske svårt att börja träna vid de fria vikterna, börjar du med cykling så finns det risk att du blir kvar i bara cykling.

Här kan online-träning vara din nya bästa vän.

Om du inte vill, eller har råd, att investera i en PT som hjälper dig med träningen på gymet så kan online- program vara exakt det du behöver. Om du gillar att cykla, och vill fortsätta med det, kan en coach bygga ett online-program som kompletterar den träningen på bästa sätt. En kunnig coach vet vilka fördelar ett cykelprogram har och hen vet också vilka delar som behöver läggas till. Om du vill cykla två till tre gånger i veckan kan andra delar i programmet läggas in i samband med de passen eller som fristående pass en till två gånger i veckan. Vips har du ett mycket mer varierat träningsprogram som kommer att ge dig ännu bättre resultat. Du kanske till och med upptäcker att du GILLAR att vara mer i gymet!

Du kanske vill träna på det billigaste gymet, men saknar inspiration och kunskap för hur du ska göra träningen så bra som möjligt? Här kan en online coach hjälpa dig att designa träningsprogram så att du får de resultat du vill ha.

Du som har hemmaträningsredskap kan få hjälp att designa program och träningspass som ger dig mer variation och bättre resultat. Det du inte vill är ju att grejerna ska stå oanvända!

En bra online-plattform innehåller filmklipp på alla övningar du ska göra. På det viset är det lätt att se och förstå hur övningen genomförs. Du kan ladda upp filmer på dig själv när du gör övningen och din coach kan ge feedback.

En bra online-plattform ger också möjlighet att logga resultat så att du och din coach kan följa utvecklingen och anpassa vägen framåt. Det är viktigt att ständigt utvärdera och anpassa och det är just vad skickliga coacher gör.

Om man vill kan man boka in uppföljningsträffar med en coach, antingen live eller via videomöten som Zoom eller Skype. Där kan man prata om sin utveckling och ställa frågor samt få en förståelse för processen tillsammans.

Precis som att olika gym kostar olika mycket att träna på så kan du välja vilken slags investering du vill göra. Vill du ha ett individuellt träningsprogram, som utvärderas och uppdateras veckovis och innehåller uppföljningar med en coach så kostar det såklart mer än att testa ett mer generellt program som fler personer använder. Men bara av att testa ett ”kompletterande styrketräningsprogram för cyklister, eller för löpare för den delen”, så skulle du uppleva mängder av positiva effekter.

Vi på CrossFit Norrtälje, och CrossFit 162 West, har utvecklat vår egen plattform för digitala tjänster. Den heter Box Connect Fitness och där kan du bland annat få:

  • Individuella träningsupplägg av allra högsta klass

  • Generella utmaningar inom både kost och träning.

  • Från Januari 2020 kommer du att hitta ett Premiumabonnemang där vi kommer att ha 2-4 generella träningsupplägg med olika inriktningar.

  • Kompletterande träningsprogram i stil med de exempel jag gav i texten ovan

  • Företagsutmaningar

  • Träningsprogram för mindre grupper med gemensamma mål, till exempel för kompisgänget som ska genomföra Vasastafetten eller ett hinderbanelopp

Vi har erfarenheten och kompetensen för att ge dig resultat. En online-coach finns med dig hela vägen, om du reser så kan träningsprogrammet anpassas efter vad som finns tillgängligt. Om du har skador så hjälper en coach dig att träna runt den och att rehabilitera. Vill du ha mer variation i din befintliga rutin så hjälper vi dig med det.

Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa just dig!

info@crossfitnorrtalje.se eller info@crossfit162west.se

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje