Support eller motstånd?

Vem är ditt stöd? Vem är du stöd åt?

På våra målsamtal har vi det stora nöjet att prata med medlemmar om deras senaste framsteg i träningen. När de får berätta vad de är mest nöjda med så blir det ofta långa listor på saker. Ett härligt sätt att inleda ett samtal och ett roligt kvitto, för både medlemmar och oss, på att träningen funkar!

I samband med detta frågar vi ibland vem eller vilka som varit deras största stöd UTANFÖR gymet. Vi vet att de uppskattar oss och vårt sätt att ta hand om dem, det är något vi ofta får feedback på, men det är också väldigt intressant att höra vem som är deras största support utanför. Dessa personer vill vi sträcka ut en hand till och berätta om hur tacksamma vi är för att de hjälper våra medlemmar att lyckas! Det kan vara en familjemedlem, en vän eller en arbetskamrat som förtjänar lite tacksamhet 😊

Tyvärr är det nämligen så att många människor som tränar målmedvetet, eller är väldigt måna om att hålla bra kost- och livsstilsvanor, blir mer ifrågasatta än uppmuntrade av delar av sin omgivning. Det är tämligen vanligt att man får olika slags reaktioner;

  • Om man inte tar fikabröd på arbetsplatsens fikastund får man höra att man ”borde unna sig lite” och inte vara ett sånt ”hälsofreak”

  • Om man avstår alkohol på en fest eller middag undrar folk varför man är så tråkig. Det är liksom ingen idé att förklara varför träningspasset morgonen efter är något man ser fram emot. Konstigt nog är det ofta mer accepterat att vara den mest berusade på en fest än att vara nykter!

  • Om man är noga med vilken lunchrestaurang man vill besöka med kollegorna kan man betraktas som ”jobbig och omständlig”. Att vilja välja bra råvaror som främjar hälsa, och som gör att man arbetar effektivare, är liksom ingen självklarhet för de flesta.

Det finns alltså ofta ett större tryck att ”falla ner till övrigas nivå” istället för en tacksamhet för att man inspirerar och motiverar andra att ”komma upp till sin nivå”. Det är som att det upplevs som hotfullt att någon i omgivningen är noga med sin hälsa och sin prestation.

Ärligt talat ÄR det nog lite jobbigt för omgivningen när någon är noggrann och tar hand om sin hälsa. Det beror inte på missunnsamhet, det beror mer på att man blir medveten om sina egna brister, om sina egna utmaningar och så får man dåligt samvete för att man själv inte lyckas. Den hälsosamma kollegan eller vännen blir liksom en påminnelse om ens egna misslyckanden.

Här skulle det krävas ett skifte i mindset för det är vanligt att man ”blir som sin omgivning”. Om du har vänner som tränar ökar sannolikheten för att du ska träna. Om du har vänner som väljer bra lunchrestauranger så kommer du att välja bra. Om du har vänner som är överviktiga så ökar risken att du blir överviktig. Om dina vänner dricker och festar ofta så ökar risken för att du ska göra detsamma.

Vi borde alltså visa mer uppskattning och tacksamhet till de som tränar, som äter nyttigt, som väljer bort alkohol och som kan tjäna som inspirationskälla.

Det är DÄRFÖR vi vill tacka alla de som stöttar våra medlemmar. Det är DÄRFÖR vi alla borde tänka till extra kring vilka beteenden vi uppmuntrar hos varandra. Det minsta vi kan göra är att dela ut lite beröm till de som anstränger sig för att må bra, det kan göra underverk för deras fortsatta motivation. Om det är för mycket begärt att dela ut beröm så kan vi åtminstone hålla inne med alla ifrågasättanden.

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje