"Själv är bäste dräng"

I svenska språket finns många slags uttryck och ordspråk. Många av dem finns där i ett slags uppfostrande syfte och används mer eller mindre slentrianmässigt i olika sammanhang, dagens rubrik är ett sådant uttryck som jag tycker är lite lustigt. Däremot funkar det bra för att på något vis synliggöra det jag är ute efter i detta inlägg, det tycks nämligen vara så att den bransch jag är verksam i ( träningsbranschen ) är en bransch där många anser just att "själv är bäste dräng" och man kör gärna sitt eget race.

Din spontana tanke är nog att det är fullständigt logiskt att "själv är bäste dräng" när det gäller din träning och din hälsa, vem skulle annars ta ansvaret? Självklart är det också så att ANSVARET för att träna och för att äta vettigt ligger på dig, men hur många är det egentligen som har bra kunskap kring vilken slags träning man behöver för att passa just deras förutsättningar, ta hand om just deras smärtor, formtoppa dem i just deras idrott, rehabilitera efter just deras skada? Hur många är det egentligen som vet vilken slags mat de ska äta för att få i sig den näring de behöver, för att få bästa möjliga återhämtning, för att få välfungerande matsmältning och näringsupptag?

När du ska bygga om ditt badrum så är det naturligt att ringa elektriker, plattsättare, rörmokare osv för att få deras experthjälp, det är tom ett lagstadgat KRAV när det gäller våtrum att utbildade experter ska genomföra arbetet.

När du ska laga din bil lämnar du in den till verkstad för att låta proffs sköta arbetet....

När du ska kolla dina tänder går du till tandläkaren för att låta experten göra jobbet...

Detsamma borde gälla din träning! Det finns alldeles för många som går runt med smärtor om dagarna, som "tränar runt" smärtor och i värsta fall till och med förvärrar situationen. Det finns alldeles för många träningsanläggningar som inte har en tydlig plan för hur de ska introducera nya kunder i träningen, hur de ska testa av deras nuläge och kapacitet och hur de ska designa och REKOMMENDERA ett upplägg som passar för kunden.

Min erfarenhet är att de som söker upp en träningsanläggning gör det för att de vill uppleva en FÖRÄNDRING. De vill bli av med sina smärtor, de vill gå ner i vikt, de vill bli starkare så att de orkar med sin vardag och sina intressen osv.

Alla kommer in med unika mål, unika nulägen och därmed unika förutsättningar. En professionell tränare/träningsanläggning tvekar inte att tydligt rekommendera upplägg som kan tänkas passa, en professionell tränare/träningsanläggning tvekar inte att rekommendera en screening eller någon slags nulägesanalys av viktiga parametrar som rörlighet, stabilitet och rörelsemönster för att se var kunden befinner sig.

På engelska kallas denna modell för "the prescriptive model" och i princip är det ju så alla proffs, i alla branscher, arbetar:

Vem är kunden jag har framför mig?

Vad är kundens mål?

Vad är kundens nuläge och förutsättningar?

Hur kan jag, utifrån min expertis, hjälpa kunden på bästa sätt?

Vad blir min rekommendation?

Alla kommer inte att vilja följa den rekommendation som vi ger dem. Alla är inte beredda att prioritera den investering, i tid och pengar, som det kan krävas. Det gör inget, så länge de hittar nåt som passar så är det bra. Vår träning passar egentligen för alla, alla har dock inte det engagemang och den disciplin som krävs för att orka prioritera sin träning och kost. Jag hävdar dock stenhårt att i princip alla skulle må bättre av att ta hjälp av expertis även när det gäller hälsa.

Ta hand om din träning och din hälsa på samma sätt som du tar hand om andra delar av ditt liv, ta hjälp av expertis och prioritera dig själv minst lika mycket som du prioriterar prylar och materiella saker det kommer att löna sig på fler sätt än du kan föreställa dig!

När du är redo att göra en förändring i ditt liv så finns vi här för dig. Boka ett förutsättningslöst möte, sk No Sweat Intro, med oss redan idag! https://www.crossfitnorrtalje.com/medlemskap

Featured Posts
Recent Posts

© 2018 CrossFit Norrtälje